Počet nezaměstnaných lidí v Česku se blíží k 9 procentům

Lidí bez práce v České republice přibylo, vyplývá to z údajů zveřejněných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti v září stoupla ze srpnových 8,5 na 8,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Počet nezaměstnaných překročil v Česku půl milionu. Potvrdily se tak prognózy odborníků. Experti předpovídali míru nezaměstnanosti na hodnotě právě 8,6 procenta.

"Za čísly stojí recese české ekonomiky. Je to nejenom o průmyslu, ale v podstatě i o dalších odvětvích, dokonce i o službách, které recesi začínají pociťovat s určitým zpožděním," řekl Rádiu Česko analytik ČSOB Petr Dufek.

Čerstvá data podle něj jednoznačně potvrzují trend, že nezaměstnanost v České republice narůstá a ještě narůstat bude. I když ne s takovou intenzitou jako například v první polovině letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidí bez práce v České republice přibylo. Jaká je situace na trhu práce a jaký další vývoj se čeká. Nejen na tyto otázky odpovídal na Rádiu Česko analytik ČSOB Petre Dufek.

Nezaměstnanost bude narůstat

"Dá se říct, že to největší propouštění už má česká ekonomika zřejmě za sebou. Nicméně počet nezaměstnaných se bude dále zvyšovat. Je velmi pravděpodobné, že do konce roku míra nezaměstnanosti u nás zdolá hranici 9 procent," předpověděl analytik.

Zatím ale podle Dufka nikdo nedokáže odhadnout, jak bude vypadat nezaměstnanost za půl roku či v horizontu jednoho roku. "Je tam příliš mnoho neznámých," dodal s tím, že podle jeho názoru ale poroste nezaměstnanost i v příštím roce.

"Protože růst ekonomiky nebude natolik silný, aby vytvářel nová pracovní místa v dostatečné míře. Nicméně nejsem zastánce katastrofických scénářů, že nezaměstnanost překoná v příštím roce hranici 10 procent. Do takové situace máme ještě hodně daleko," uvedl pro Rádio Česko Dufek.

Nezaměstnanost zasáhla lidi bez maturity

Podle analytika společnosti Cerge Daniela Münicha je půl milionů nezaměstnaných ve srovnání s Evropou poměrně nízké číslo. Potvrdil zároveň, že se situace na trhu práce obrací k lepšímu.

"Ale poměrně pomalu. Nezaměstnanost stále poroste. Na podzim zpravidla klesala, letos očekávám stagnaci. Takže se přiblížíme k devíti procentům, ale možná k těm devíti a půl, jak předpokládá řada analytiků, se ani nedostaneme," uvedl v Poledních ozvěnách Münich.

Nezaměstnanost podle něj většinou zasáhla mladé muže bez maturity, s určitým vyučením.

Právě na kvalifikaci, úroveň vzdělání jako jeden z faktorů, jež mají dopad na šanci sehnat práci, se v kuriózní kampani snaží upozornit server školy.cz. Dělníci jedné firmy, kteří pracují na výkopových pracích v centru Prahy, dostali jasně žlutá trika s černým nápisem "Měl jsem se líp učit".

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji nezaměstnanosti a také o kuriózní kampani, která má upozornit na význam vzdělání, hovořili v Poledních ozvěnách Rž analytik společnosti Cerge Daniel Münich a mediální zástupce kampaně Marek Řídký.

"Zaměstnanci to přijali velmi pozitivně. Brali to jako recesi. Myslím, že tam byl velmi patrný prvek jisté sebironie, což působilo sympaticky," uvedl mediální zástupce akce Marek Řídký, jednatel agentury Underline.

Podle něj je skutečnost, že jde většinou o romské zaměstnance, jen shoda okolností. "My jsme neřešili, když jsme jednali s firmou, jakou barvu pleti mají. Bylo nám to jedno. Pro akci to není vůbec podstatné," vysvětlil Řídký.

Akce jako taková je podle něj samozřejmě kontroverzní. "To vůbec nechci popírat. Samozřejmě někoho se možná dotknout může, ale my jsme nechtěli nikoho provokovat, chtěli jsme pouze zvýšit zájem o server www.školy.cz, což byl cíl kampaně," dodal Marek Řídký.

Jaroslav Beránek, Martin Křížek, Zuzana Vlčková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme