Počet nezaměstnaných na Slovensku stoupl za poslední rok o 60 procent

Nezaměstnanost na Slovensko přesáhla 12 procent, což je čtyřleté maximum. Vládě se nepodařilo negativní trend zastavit ani pomocí protikrizových balíčků, které však řada ekonomů dlouhodobě kritizuje jako neúčinné. Nejvíc lidí bez práce je tradičně ve východní části země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukazatel na úřad práce

ukazatel na úřad práce | Foto: Benešov nad Ploučnicí

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červenci vyšplhala na nejvyšší úroveň od března 2005. Ukazatel nezaměstnanosti stoupl na 12,07 procenta z červnových 11,81 procenta a meziročně vzrostl o plných 4,6 procentního bodu.

Bez práce je dnes na Slovensku 320 tisíc lidí a jejich počet oproti loňsku stoupl o víc než 60 procent. Kvůli hospodářské krizi nezaměstnanost na Slovensku roste již devět měsíců za sebou.

Například okres Rimavská Sobota na jihovýchodě Slovenska dlouhodobě vykazuje skoro třicetiprocentní nezaměstnanost. Vysoko nad průměrem je také Kežmarok na severu země, kde marně hledá práci i maturantka Zuzana. Nemá praxi a není ani v evidenci nezaměstnaných, protože se nepřihlásila na úřad práce.

V Česku v červenci míra nezaměstnanosti stoupla na 8,4 procenta z červnových osmi procent a z 5,3 procenta před rokem. Nezaměstnanost takto strmě naposledy rostla začátkem 90. let po startu ekonomické reformy. Celkem české úřady práce na konci července evidovaly 485 tisíc uchazečů o zaměstnání.

Přečtěte si také:
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Slovensko trápí rostoucí nezaměstnanost, blíží se 12 procentům
Analytik Pikora: Nezaměstnanost začne klesat až na jaře příštího roku

Ľubomír Smatana, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme