Počet nezaměstnaných v Česku ještě poroste

Nezaměstnanost v Česku i nadále poroste. Na své dno se totiž ještě nedostala. Prohlásil to dnes ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Podle něj tomu nasvědčuje i vývoj nezaměstnanosti zejména v sousedních zemích. V květnu byla podle resortu v Česku nezaměstnanost těsně pod 8 procenty a už několik měsíců víceméně stagnuje. Na konci roku ale podle výpočtů ministerstva může přesáhnout i 9 procent. Podle Šimerky je varováním zejména to, že se zvyšuje počet nezaměstnaných do 25 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta na úřad práce nepatří k oblíbeným

Cesta na úřad práce nepatří k oblíbeným | Foto: Benešov nad Ploučnicí

"Myslím, že není dobře, protože když lidé nenastoupí do pracovního poměru hned po škole, tak někteří z nich upadnou do takové situace, že se jim pak do práce moc nechce. Navíc ztratí ty vědomosti, kterých nabyli ve škole, špatné je to i z hlediska založení rodiny, má to zkrátka nedobré sociální dopady. Více uplatnění na trhu práce mají pak více kvalifikovaní a vysoce kvalifikovaní lidé, naopak více postižení jsou málo kvalifikovaní a málo kvalifikovaní lidé," uvedl Šimerka. Mezi nezaměstnanými je v současnosti také více než polovina mužů, problémy jsou pak nejvíce v průmyslu, obchodu nebo v oblasti nemovitostí.

V nejbližší době však ministr Šimerka však radikální vzestup nezaměstnanosti neočekává: "Pokud jde o míru nezaměstnanosti, tak čekám, že v červnu to bude plus mínus stejné jako v dubnu, tedy 7,9 procenta, či květnu, očekávám, že se to může změnit asi tak o jednu desetinu procenta. Nemám zatím signály, že by mělo dojít k nějakému radikálnímu vzestupu nezaměstnanosti a myslím, že ve srovnání s jinými evropskými státy je na tom Česká republika ještě relativně velmi dobře," řekl Šimerka.

Prognóza ministerstva práce a sociálních věcí pro druhé pololetí a zejména závěr roku však není příznivá. Očekává, že nezaměstnanost může na konci roku přesáhnout i 9 procent. S tím souhlasí i analytik Patria Finance David Marek. "My se domníváme, že na konci letošního roku by míra nezaměstnanosti mohla činit 9,9 procenta a při souhře negativních faktorů se snadno můžeme dostat i nad deset procent," uvedl Marek. Podle něj dno nezaměstnanosti bude záviset i od toho, kdy se dostane na dno i celá ekonomika. "Platí téměř s železnou pravidelností, že trh práce reaguje s určitým zpožděním. To znamená, že i když se ekonomika začne už vzpamatovávat, budou na trhu práce ještě doznívat negativní tendence. A aktuálně, podle našeho názoru, tím úplným dnem z pohledu míry nezaměstnanosti by mělo být první čtvrtletí příštího roku, kdy se míra nezaměstnanosti bude podle našeho odhadu pohybovat až kolem 10,5 procenta.," vysvětlil Marek.

Podle Eurostatu se v Česku se nezaměstnanost v květnu proti dubnu zvýšila jen nepatrně z šesti procent na 6,1 procenta. Metodika evropských statistiků je však jiná, než kterou používá české ministerstvo práce a sociální věcí, jehož údaje jsou v ČR používanější a podle nichž byla v Česku v květnu nezaměstnanost 7,9 procenta. Ve srovnání s loňským květnem zažívají Češi jeden z nejmenších nárůstů počtu lidí bez práce v EU, ze 4,3 procenta na 6,1 procenta. Ještě menší meziroční nárůst však zaznamenali Němci (ze 7,4 procenta na 7,7 procenta) a Nizozemci (z 2,8 procenta na 3,2 procenta).

Přečtěte si také:

Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme