Počet nově registrovaných automobilů v EU klesá. Nejvíce ve Francii

Počet nově registrovaných automobilů v květnu v Evropské unii klesl o 8,7 procenta. Dnes to oznámila Evropská asociace výrobců automobilů. K poklesu přitom dochází už pátý měsíc v řadě. Nejstrmější snížení počtu registrace nových aut zaznamenala Francie, tam došlo k meziročnímu propadu o 16,2 procenta. Naopak nárůst poptávky zaznamenala Velká Británie, a to o téměř 8 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinka automobilky Subaru – model XV

Novinka automobilky Subaru – model XV | Foto: Jan Říha

Zvýšený počet registrací ve Velké Británii analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara vysvětluje tím, že v zemi ještě není tak velká nezaměstnanost jako ve Francii.

„A jednak je Velká Británie více izolována od přímých dopadů dluhové krize eurozóny. Navíc teď ve Francii došlo jednoznačně k prvotnímu dopadu dluhové krize. V loňském roce nepociťovali žádné takové rapidní snížení,“ říká Šimara.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu poptávky po nových vozech mluvil ve Světě o osmé analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara

Pokles nových registrací zaznamenává i Německo. Od ledna do května se tam registrace nových vozů sice mírně zvýšila, růst se ale dá počítat na desetiny procent.

„Je výrazná obava z toho, že Německo jako jeden z hlavních motorů eurozóny teď bude zpomalovat. Nicméně na předčasné závěry je poněkud brzy. Přece jen to byl takový první výkyv v tomto roce a stále je tam ta stabilizace. Pokud by se to mělo zhoršovat, bylo by to negativní pro celou eurozónu,“ vysvětluje Šimara.

Pokud by Německo výrazně zpomalilo, ovlivnilo by to i Českou republiku, která je napojena na německou ekonomiku.

Vzestup poptávky po nových vozech se neočekává ani ve druhém pololetí tohoto roku. „Já osobně neočekávám v krátkém období, že by se měl tento trend změnit. Poptávka bude minimálně do konce roku výrazně utlumena,“ dodává Šimara.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme