Počet nově registrovaných vozů v EU se v červenci a srpnu dál propadal

Počet nově registrovaných vozů v Evropské unii se v červenci a srpnu dál propadal. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů. V červenci se počet nově registrovaných aut propadl o 7,8 procenta, v srpnu dokonce o 8,9 procenta. Meziročně se jedná o propad větší jak sedm procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové automobily

nové automobily | Foto: www.mikulov.cz

Česká republika hlásí meziročně nárůst registrací nových aut o 3,6 procenta, Německo meziročně kleslo o šest desetin procenta.

„Přeci jenom v České republice nepanuje taková krize jako v jižních státech, Česká republika je zatím relativně stabilní trh. Německo prodává v Evropě nejvyšší počty vozů, německý trh je relativně stabilní, šest desetin není významné číslo. BMW, Daimler a VW jsou poměrně stabilní automobilky,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propadu nově registrovaných vozů mluvil ve Světě o osmé viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček

Největší propady za měsíc srpen hlásí Řecko minus 46,7 procenta, o 20 procent spadla také Itálie, naopak Španělsko hlásí za srpen kladné hodnoty.

„Země jižní Evropy jsou na tom s prodejem velmi špatně, prodeje stagnují, respektive padají už nejméně dva roky. Souvisí to s celkovou nervozitou občanů a států. Španělé propadají poslední tři roky, nedá se nic jiného dělat, než srovnávat absolutní čísla,“ vysvětluje Juříček.

Podle něj se dá v posledním čtvrtletí očekávat další propad. „Vůči Německu očekáváme propady. Už se nám to projevuje na odvolávkách.“

Kdo zatím drží odvolávky je Daimler a BMW. VW už signalizuje 10procentní propad. Země jako Francie, Španělsko a Itálie už snižovaly odvolávky v květnu a v červnu. Propady trhů předvídaly zhruba o 20 procent u Peugeotu a 30 procent u Fiatu.

„Nepředpokládám, že by Peugeot a Fiat dále snižovaly. Dá se očekávat snížení odvolávek především u VW, který se držel na velmi vysokých číslech,“ dodává Juříček.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme