Počet osobních bankrotů v Česku byl v květnu nejvyšší v historii

Letos v květnu byl v České republice zaznamenán rekordní počet osobních bankrotů. Z analýzy firmy Czech Credit Bureau vyplývá, že zbankrotovalo 1524 lidí. Meziročně se tak počet osobních bankrotů zvýšil o 64 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české peníze, bankovky

české peníze, bankovky | Foto: Eva Odstrčilová

Nejvíce lidí v květnu vyhlásilo bankrot v Ústeckém kraji, nejméně v kraji Vysočina.

Podle analytičky CCB Věry Kameníčkové k dalšímu růstu bankrotů v letošním roce přispěje i zvyšování zadluženosti domácností spolu s nejistými ekonomickými vyhlídkami nebo pomalý růst mezd.

Osobním bankrotem se zabývá insolvenční zákon, který začal platit 1. ledna 2008. Tento zákon o úpadku a způsobech jeho řešení nabízí lidem, kteří se dostali do problémů se splácením závazků, úvěrů a půjček, možnost začít znovu.

Beznadějní dlužníci mohou žádat soudy o pomoc. V případě úspěšného přijetí jejich žádostí by během 5 let spláceli pouze 30 procent z věřiteli požadované částky. Zbytek by se jim prominul.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme