Počet padělaných bankovek stoupl o 75 procent, většina falzifikátů je nekvalitních

Počet padělků bankovek a mincí v Česku opět vzrostl. Loni to bylo 5 461 kusů. Oproti předcházejícímu roku jde o 75 procentní nárůst. Většinu tvořily padělky zahraničních bankovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělané bankovky

Padělané bankovky | Foto: Radim Beznoska

Nejoblíbenější je pro padělatele dlouhodobě stodolarovka. Často se objevují také falešné padesátieurové a pětiseteurové bankovky.

Z českých platidel jsou dlouhodobě nejčastěji padělané bankovky v hodnotě 1 000 a 500 korun. Představují 63 procent ze všech zadržených. Zvětšil se ale také počet padělaných bankovek v hodnotě 100 a 200 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nárůstu počtu padělaných peněz mluvil expert České národní banky Jiří Rott

Policie loni zadržela téměř dva tisíce kusů padělků ještě před uvedením do oběhu. Nejvíce falešných českých bankovek bylo zadrženo v Praze. Podle České národní banky šlo většinou o falzifikáty nevalné kvality.

„Na škále nebezpečnosti jsou prakticky všechny padělky našich bankovek hodnoceny jako méně zdařilé nebo neumělé. Takové falzifikáty nenesou zpravidla žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků,“ potvrdil člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal.

Padělané a pozměněné bankovky a mince | Foto: Český rozhlas

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 1,97 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční pokles o více než 12 procent. Naopak hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 440 miliard na téměř 468 miliard korun.

Padělané bankovky | Foto: Filip Jandourek

Igor Maňour, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme