Počet podvodníků vydávajících čínský česnek za český stále roste

Na farmářských trzích se množí případy, kdy je laciný a nekvalitní česnek z čínského dovozu vydáván za český. Naposledy byli podvodníci odhaleni o víkendu na festivalu česneku v Buchlovicích na Slovácku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odrůda český širokolistý hledá obtížně konkurenci i za hranicemi

Odrůda český širokolistý hledá obtížně konkurenci i za hranicemi | Foto: Miroslava Hospodárová

Osobní zkušenost s podvodníky s tuzemským česnekem má pěstitelka Alena Mihulková z Bělé na Semilsku. Jako jedné z mála se jí je povedlo odhalit a ihned vůči nim zakročila.

„Pod naším jménem se prodával na trzích česnek z dovozu. Fotí si stránky a pak ho prodávají pod naším jménem. Udělali jsme takové opatření, náš česnek jde koupit jen u nás a přimo od nás jen na trzích, aby šel přímo ke konečnému spotřebiteli. Pak nemůže dojít k tomu, že si ho někdo namíchá,“ říká pěstitelka.

Zákazník má ale jen malou šanci podvodníky odhalit. Na rozdíl třeba od vinařů nemusejí čeští pěstitelé česneku mít vystavený certifikát pravosti svých produktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž reportérky ČRo Šárky Škapikové

Vydávat zahraniční česnek za český může být z právního hlediska posuzováno jako klamavá praktika, ale inspektoři nejsou schopní sledovat bezpočet farmářských trhů, a tak se na podvodníky přijde spíše výjimečně.

Jistou zárukou může být logo Regionální potravina, kterým se mohou pyšnit jen ti nejlepší pěstitelé. Potraviny, které dostanou logo a tedy i punc kvality, vybírá odborná porota. To potvrzuje Martin Balatka předseda krajské zemědělské rady.

„Jednak se zkoumá složení výrobků, potom se hodnotí to, jestli skutečně mají regionální původ a v neposlední řadě rozhoduje samozřejmě jejich kvalita a chuť.“

Český česnek je sice dražší, stojí kolem 200 korun za kilogram, ale v intenzitě chuti se mu ten čínský nemůže vyrovnat.

„Je to v množství silic, protože česnek, který jde normálně do trhu, je sklizený tak, že se ořezává už na poli a uměle se pak dosušuje. Zatímco zdejší česnek je sklizen v celé rostlině, obalen hlínou, která se z něj nedostává pryč, vysvazkuje se a zhruba měsíc s půl se nechává dozrát, vysušuje se,“ vysvětluje Alena Mihulková.

„Česnek má pak úplně jiné vlastnosti, protože si ještě stahuje jak z kořenů, tak z natě další silice, takže je pak obohacený mnohem víc, než když se uměle dosušuje a produkuje ve velkém. Proto toho našeho děláme jen omezené množství,“ dodává pěstitelka.

Čeští zákazníci ale často hledí jen na cenu, kvalita a chuť jsou až na druhém místě.

Šárka Škapiková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme