Počet problémových bank v USA vrostl. Podle analytiků jde o trend

Americké akciové indexy si v noci připsaly zisky na úrovni desetin procenta. Přispělo k tomu posílení bankovního sektoru, k němuž došlo i přes varování Federální společnosti pro pojištění vkladů, podle které počet problémových bank ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí narostl o více než sto, a to na 416.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Mnozí analytici tvrdí, že další přibudou. Například Terry Moore, ředitel konzultační firmy ANABP zabývající se praktikami bank, předpovídá pády tisíců ústavů. Stejně tak podle některých hlasů začínají mít problémy i kanadské banky, kterých se až dosud krize, alespoň na pohled, jakoby netýkala.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je ale třeba brát v úvahu jinakost amerického bankovního systému oproti tomu evropskému.

"Ve Spojených státech existují doslova tisíce bank, které například vznikly pouze za účelem financování jednoho konkrétního projektu. Právě takovéto ústavy má Moore zřejmě na mysli. Není tedy sporu o tom, že takových institucí padne poměrně značné množství a dopady mohou být v pravdě drastické," řekl Hatlapatka Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Federální společnosti pro pojištění vkladů, narostl ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí počet problémových bank o více než sto, a to na 416. Situaci severoamerických bank sleduje i analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Právě v souvislosti s očekávanými dalšími problémy severoamerických finančních institucí ale ekonomové očekávají, že se bankovní trh zkonsoliduje, což potvrzuje také Hatlapatka.

"Mnohé banky se spojí, aby byly kapitálově silnější. V dohledné době se dá navíc očekávat, že vzroste význam a dominance velkých bankovních domů, které pohlcují a ještě pohltí mnohem menší hráče. Tyto banky budou těžit ze stávajícího krizového období, kdy si lidé ukládají své úspory právě k nim," míní analytik společnosti Cyrrus.

Kanadské banky odolávají krizi lépe

Otázkou zůstává, co se dá v nejbližších době očekávat od kanadských bank. Velká pětka dosud problémy neměla, což rekordním čtvrtletním ziskem potvrdila i RBC. Právě ta ale zároveň nahlásila nutnost tvořit vyšší rezervy, o čemž se v souvislosti s tamními bankovními domy nyní stále častěji mluví.

Podle Hatlapatky kanadské banky vzdorují krizi poměrně úspěšně, což je dáno především rozdílnou strategií oproti domům například ve Spojených státech.

"Kanadské banky působí mnohem konzervativněji například v oblasti investování a neexpandovaly do zahraničí tak mohutně, jako tomu bylo u finančních domů v USA. Určité rozdíly panují v Kanadě také v regulatorních podmínkách, které jsou přísnější," upřesňuje Hatlapatka a dodává, že tamní banky bezpochyby v dohledné době čeká růst podílů z nesplácených úvěrů, což ale čeká všechny banky na celém světě, včetně českých.

Analytici se shodují, že kanadské banky navíc představují z hlediska investičních příležitostí zajímavý potenciál. A to i v porovnání s americkými "Kanadské banky mohou být zajímavou alternativou především pro investory, kteří chtějí vložit peníze právě do finančního sektoru a zároveň nehodlají podstupovat přílišné riziko. Pokud však vyhledávají větší riziko za účelem většího zisku, představují vhodnější investici spíše banky v USA," upřesňuje Hatlapatka.

Přečtěte si také:
Americká ekonomika začne v druhém čtvrtletí růst
Výsledkovou sezónu poznamenala krize. Banky příjemně překvapily
ECB a jiné centrální banky poskytnou pomocí FEDu peníze na americké finanční trhy

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme