Pochybné společnosti na finančním trhu nezastavil ani nový zákon

Na trhu se podle České leasingové a finanční asociace stále častěji objevují subjekty, které chtějí profitovat z nedostatečných zkušeností a z tíživé situace žadatelů o finanční služby. K větší regulaci nespolehlivých společností nepřispěl ani zákon o spotřebitelském úvěru platný od ledna tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Pochybné společnosti nabízejí nejčastěji pomoc lidem při problémech se splácením dluhů z úvěru nebo leasingu. ČLFA jich registruje již víc než tisíc. Jejich aktivita vzrostla v souvislosti s finanční krizí trhu a poškozují jméno solidních firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tereza Máčelová zkoumá situaci na finančním trhu

Mezi nekalé praktiky patří především nedostatek prostoru k prostudování smlouvy před jejím podpisem nebo zjevně nevýhodné nabídky finančně negramotným lidem. Jedná se ale i o podpisy bianco směnek nebo požadování zástavných práv.

Klientům, kteří se dostali do situace, kdy nejsou schopni splácet svůj dluh, se mnohdy jako jednoduché řešení zdá právě některý z pochybných subjektů na finančním trhu. Tím se však jejich situace může ještě zhoršit.

„Základní je kontaktovat věřitele, protože jakékoliv náhradní řešení přivádí ještě další problémy. To znamená určitě nevěřit nějakým zprostředkovatelům, oddlužovacím agenturám a podobně,“ radí místopředsedkyně představenstva ČLFA a zástupkyně společnosti Cetelem ČR Blažena Valkošáková.

ČLFA v boji proti nabídkám nespolehlivých společností na finančním trhu reagovala přijetím memorand nad rámec zákona. Mezi základní principy patří informační povinnost, zodpovědné úvěrování a rovné vztahy mezi klientem a společností.

Memorandum je součástí etického kodexu ČLFA a spotřebitelé se mohou dovolávat jeho dodržování.

Rádio Česko, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme