Poctivé české potraviny mají nové logo, zájemci musí splňovat cechovní normy

Potravinářská komora představila nové označení pro poctivé české potraviny. Zájemci z řad výrobců musejí splňovat cechovní normy - mimo jiné nepoužívat barviva, zahušťovadla nebo stabilizátory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České cechovní normy

České cechovní normy | Foto: Fotobanka Freeimages, cechovninormy.cz

Prvních padesát výrobců už normy splnilo a označení se na jejích výrobcích objeví do několika měsíců. Je to kulaté logo s českou vlajkou a nápisem "Vyrobeno podle české cechovní normy".

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman tvrdí, že nejde o další logo v řadě. Nové označení je podle něj spíš systém záruk, na který dohlíží speciální komise odborníků.

Už prověřovali například složení mléčných výrobků, uzenin, majonéz nebo třeba bramborového salátu. Podstatné je, aby ve výrobcích nebyla zbytečná sladidla, zahušťovadla nebo barviva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na poctivých českých potravinách bude nové označení. Jak se mezi značkami vyznat, radí předsedkyně SOS Gerta Mazalová

„Česká cechovní norma je systém výroby, systém kvality. Logo si výrobce může na svůj výrobek dát, ale nemusí. Může tam být napsáno, že je to vyrobené podle České cechovní normy. To znamená, že nepřicházíme jen s novou značkou, ale bylo to na požadavek výrobců, kteří se chtějí prezentovat zjednodušeným logem, aby nemuseli vypisovat, že vyrábějí podle kvalitních českých cechovních norem,“ říká Toman.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj.

Jsou ale i méně známá označení, například logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

„I každý řetězec má své vlastní značky, které mají být zárukou kvality, což nejsou. Nevyznáme se v tom. Každý spotřebitel v tom má chaos,“ přiznává předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

„My vítáme ty potravinářské značky kvality a původu, které zaštiťuje stát. A neměly by být matoucí. Potraviny by měly plnit všechny požadavky na bezpečnost složení, způsob použití. Musí tam být uvedena doba trvanlivosti nebo data použitelnosti. Skutečnost je ale na hony vzdálená,“ dodává Mazalová.

Značky kvality | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme