Podání žádosti o evropské dotace má být od září jednodušší

Česká republika je dobře připravena čerpat finanční prostředky z evropských fondů. Tvrdí to ministerstvo pro místní rozvoj. Žádání o příspěvek má maximálně zjednodušit jednotný formulář, který bude možné použít u všech čtyřiadvaceti operačních programů. V následujících sedmi letech by mohlo Česko získat ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti asi 770 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Žadatelé, tedy obce, kraje, podnikatelé, vlastníci dopravní infrastruktury, neziskové organizace, školy nebo výzkumná centra, by podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka z KDU-ČSL neměli pocítit, jak složité je vyznat se v operačních programech.

"Dříve měl každý program své žádosti, a ty byly celkem komplikované. To znamená, když se žadatel naučil ten jeden program a pak žádal jiný, tak se musel učit celkem složitou architekturu žádostí, a proto museli jednotliví žadatelé využívat spoustu společností, které jim tyto věci administrovaly. Ale naším cílem je, aby zvláště v těch jednodušších věcech si ten žadatel pomohl zcela sám," řekl Čunek.

Nový systém má začít fungovat nejpozději 15. září. Žadatel najde jednotný formulář na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

Podle stínového ministra pro místní rozvoj za ČSSD Radko Martínka je jednotná žádost krokem správným směrem. Vládě se ale podle něj zatím nedaří zajistit včasné a kvalitní využívání fondů Evropské unie pro období 2007-2013.

"Teprve má schválený Národní strategický referenční rámec, a vůbec nemá schválené operační programy, takže je více než pravděpodobné, že v letošním roce se čerpat nezačne," míní Martínek.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme