Podávání bezdůvodných insolvenčních návrhů bude do budoucna obtížnější

Podávání bezdůvodných insolvenčních návrhů, které mají poškozovat konkurenční firmy, bude do budoucna obtížnější. Poslanci schválili novelu insolvenčního zákona, která má takové šikanózní návrhy ztížit. Bude za ně hrozit pokuta. Novela nyní zamíří k projednání do senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 15.6.2012

Poslanecká sněmovna 15.6.2012 | Foto: Filip Jandourek

Novela reaguje na stále více objevující nešvar. Praxe zatím vypadá tak, že se množí případy, kdy nastrčená společnost vymáhá v insolvenčnícm řízení neodůvodněně peníze po firmě, která by zjevně mohla bez problémů zaplatit, pokud by pohledávka byla oprávněná. Ocitne se ale v insolvenčním řízení.

Takový postup bývá často prostředkem konkurenčního boje. Protože silná firma - označená jako dlužník - se objeví v databázi insolvenčních řízení a je automaticky vyloučena z veřejných zakázek.

Podnikatelé se i bez novely mohou proti takovému jednání úspěšně bránit žalobami a v některých případech se už domohli náhrady škody.

Návrh novely insolvenčního zákona jejich ochranu posiluje tím, že umožňuje soudu, aby do sedmi dnů odmítl zjevně bezdůvodný insolvenční návrh, přičemž soud může navrhovateli uložit pořádkovou pokutu až do výše 50 tisíc korun.

To umožní soudům odmítat nedůvodné insolvenční návrhy proti velkým solventním firmám, u kterých je zřejmé, že mají dostatek prostředků na úhradu pohledávky. Také je podrobněji upraveno právo dlužníka, vůči němuž bylo insolvenční řízení zastaveno pro nedůvodnost, na náhradu škody.

Protože navrhovatel insolvenčního řízení může často být nastrčenou společností bez majetku, dlužník bude oprávněn požádat soud, aby uložil navrhovateli složit zálohu na náhradu případné škody způsobené nedůvodným návrhem, která může vzniknout například při vyřazení dlužníka z veřejné zakázky.

Partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie Martin Hrodek si myslí, že novela je přínosná a že by měla podnikům pomoci. Upozorňuje ale na to, že neřeší zneužívání postavení ze strany věřitelů, kteří byli zvoleni do věřitelského výboru. Ti mají zastupovat zájmy všech věřitelů. Tak jim to ukládá zákon. Nicméně často hájí jen své vlastní zájmy. To podle Hrodka zůstane problémem i po novele insolvenčního zákona.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme