Podezření na 13. případ BSE v Česku

Česko má zřejmě další - v pořadí už 13. případ výskytu nemoci šílených krav. Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, nákazu veterináři zjistili u pětileté krávy z chovu společnosti ZEAS, která sídlí v Podhorním Újezdu na Jičínsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

"Máme podezření na 13. výskyt BSE v České republice. Jde o krávu, která byla nuceně poražena v Trutnov, pochází z okresu Jičín a byly stará 59 měsíců. Potvrzení tohoto podezření očekáváme v příštím týdnu a předběžně lze hovořit o kohortě 43 kusů včetně dvou potomků, jež by bylo nutno z diagnostických důvodů utratit," poznamenal Duben.

Předchozí případ byl zaznamenán v červnu a tehdejší postižená kráva se narodila v lednu 2000 v zemědělském družstvu Horní Kalná na Trutnovsku. Později byla prodána spolu se sedmi dalšími kusy do podniku Agro Český Ráj Všeň. V Česku první kus nakažený BSE veterináři zjistili v červnu 2001. Veterinární správa poté nařídila na nemoc testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme