Podíl nejstarších aut u nás klesá

Vozový park v České republice mládne. Za první pololetí letošního roku se snížil počet registrovaných aut téměř o čtrnáct tisíc. Řidiči vyřazovali hlavně ty nejstarší automobily. "Průměrnému osobnímu vozu" registrovanému u nás je tak teď něco přes třináct a půl roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrakoviště

vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu je pozitivní, že se snižuje podíl aut, která nejvíc zatěžují životní prostředí. "O jeden a půl procenta se snížil počet vozidel starších patnácti let. To má samozřejmě příznivý vliv na ekologii, protože tato auta nemají katalyzátor a vypouštějí tak mnohem víc emisí, než vozidla moderní."

Hlavním důvodem pro vyřazování starých aut je podle Šípka zavedení poplatků při první registraci dovezeného ojetého vozu a první přeregistraci automobilu už registrovaného. Dovoz ojetých aut se kvůli tomu snížil přibližně o 40 procent. Svou roli sehrála také kampaň české kanceláře pojistitelů.

Přečtěte si také:
Prodej aut v Evropě v červnu poprvé za 14 měsíců stoupl
Prodej nákladních automobilů v Česku prudce klesl
Prodej aut v Evropě v květnu opět klesl
Autosalon Brno 2009 - krizi navzdory
Budeme na dálnicích jezdit stošedesátkou?

Igor Maňour, Jan Říha, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme