Podle odhadů analytiků stoupla inflace za říjen na 5,7 procenta

Meziroční inflace v říjnu výrazně stoupla na průměrných 5,7 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nejvíce k růstu cen přitom nadále podle ekonomů přispívají položky související s bydlením. Znatelný je i růst cen pohonných hmot.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského byl říjen čtvrtým měsícem v řadě, kdy meziroční inflace ukázala poměrně dramatický skok. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání s předchozím měsícem odhadují ekonomové růst spotřebitelských cen zhruba o jedno procento. Údaje o říjnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu 10. listopadu.

Česká národní banka zvýšila úrokovou sazbu na 2,75 procenta. Zvýšení o 1,25 bodu je nejvyšší od roku 1997

Číst článek

„Těžištěm meziměsíčního cenového růstu byly v září oddíl bydlení, voda, energie a paliva. V říjnu se dále zdražovalo v oddílu doprava, a to jak kvůli vyšším cenám pohonných hmot, tak i kvůli dražším automobilům. V meziročním srovnání do celkové inflace v říjnu přispívaly především náklady spojené s bydlením včetně energií a oddíl doprava. Zatímco letos doposud cena elektřiny meziročně klesala, tak v říjnu již do meziroční inflace ceny elektřiny a plynu začaly přispívat kladně,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského byl říjen čtvrtým měsícem v řadě, kdy meziroční inflace ukázala poměrně dramatický skok. „Ke zrychlení cenového růstu pravděpodobně opět došlo napříč spotřebním košem, respektive u valné většiny z 12 hlavních cenových skupin. Z nich největším dílem k navýšení meziroční inflace zřejmě přispěla skupina bydlení s pokračujícím růstem nákladů vlastnického bydlení a vyššími cenami energií,“ uvedl. Další položkou s citelným dopadem do inflace byly podle něj pohonné hmoty, které v říjnu meziročně zdražily zřejmě už o víc než čtvrtinu.

„Tempo růstu spotřebitelských cen v minulém měsíci opět zrychlilo, když hlavním důvodem bylo zvyšování nákladů spojených s bydlením včetně počínajícího zvyšování cen energií,“ uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka. Na začátku příštího roku podle něj inflace pravděpodobně stoupne nad šest procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme