Podle analytika by měly rakouské banky posílit svoji likviditu

Rakouské banky při přípravě na přísnější regulatorní opatření známá jako Basel III v porovnání s konkurencí v regionu zaostávají. Toto varování vyslovil šéf bankovního dohledu rakouské centrální banky Andreas Ittner. Jak doplnil, šestice nejsilnějších bank, do níž patří i v Česku operující Erste a Raiffeisenbank, stále potřebuje doplnit kapitál o nejméně 10 miliard eur. Zároveň musí splatit státní pomoc, kterou během krize dostala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raiffeisenbank. Ilustrační foto

Raiffeisenbank. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud se podíváme na základní ukazatel kapitálové přiměřenost Tier 1, u rakouských bank se pohybuje na úrovni 9,4 procenta. V porovnání s konkurenty ve střední a východní Evropě na 10,2 procentech. To znamená, že zde není nějaký zásadní rozdíl a rakouští regulátoři se spíš snaží urychlit doplňování nového kapitálu, aby byly banky připraveny na případné nepříjemnosti v globální ekonomice, které se jistě mohou objevit.,“ říká portfolio manager akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský, podle kterého se jedná spíše o takové popohnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci rakouských bank mluvil na Rádiu Česko portfolio manager akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský

Maďarská centrální banka včera varovala, že Erste a Raiffeisenbank příliš spoléhají na krátkodobé zdroje financování. Ty jsou levnější, ale rizikovější.

„Poměr ekoaktiv u rakouských bank je na úrovni 145 procent, což je o 20 procentních bodů více v porovnání s regionální konkurencí. Pokud se na trhu nějak zvýší riziková averze, potom tyto banky díky menší likviditě více závisí na mezibankovním financování. To při krizích vysychá, jak jsme tomu již byli svědky. Na to by se měly rakouské banky zaměřit a posílit svoji likviditu,“ pokračuje Stupavský.

Rakouské banky tedy stále potřebují výrazně kapitálově posílit. Zároveň musí splatit státní půjčky.

Stupavský však v nejbližším období nečeká žádné změny. Podle vyjádření vedení Erste Group se splácením státního kapitálu nebudou moc spěchat.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme