Podle analytika by pád italské vlády zemi ekonomicky výrazně uškodil

Silvio Berlusconi hrozí vyslovením nedůvěry stávající italské úřednické vládě v čele s Mariem Montim. Bývalý italský premiér svůj záměr oznámil v televizní debatě, kde se vyjadřoval ke svému zatím nepravomocnému odsouzení za daňové podvody. Milánský soud první instance mu vyměřil čtyři roky za mřížemi. Podle analytiků by ale pád vlády zemi ekonomicky poškodil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

To si uvědomuje i samotný Berlusconi. Vyslovení nedůvěry vládě by mohlo vyvolat negativní reakci trhů. O něco by se uspíšily volby. Takže v příštích dnech to s kolegy zvážíme a rozhodneme se, jestli okamžitě vyslovíme vládě nedůvěru a nebo jestli jí důvěru zachováme, vzhledem k tomu, že volby nejsou daleko,“ řekl Berlusconi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důsledky případného pádu italské vlády vysvětloval na rádiu Česko analytik Raiffeisen banky Michal Brožka

Podle analytika Raiffeisen banky Michala Brožka by se předčasné volby projevily na zmenšené ochotě investorů nakupovat vládní dluhopisy Itálie a úroky z dluhu by se tak Italům zvýšily:

„Podstatnější by ale byl až následný vývoj, protože Itálie potřebuje pokračování reforem a Mario Monti má v tomto smyslu důvěru trhů. Já bych se bál, že jeho nástupce, pokud by tímto způsobem vláda padla, neměl už takové možnosti a schopnosti tyto reformy prosazovat. Ostatně ani Montimu se nepodařilo prosadit vše, co plánoval.“

„Pozice Itálie se zlepšila ve smyslu důvěry finančních trhů. Vláda má tak čas, aby pokračovala ve strukturálních reformách, které by snížily tempo zadlužování země. Krátkodobý dopad reformních opatření na životy Italů je negativní. Italská ekonomika se propadá o necelá tři procenta. Zlepšení by mělo dorazit později,“ vysvětluje Brožka.

Celý spor mezi Berlusconim a státem se podle italských médií může táhnout ještě celá léta. Kromě pobouření nad rozsudkem Berlusconi také oznámil, že nebude v jarních volbách kandidovat na post premiéra. Politické kariéry se ale nevzdává.

Zatím kritizuje politiku stávajícího premiéra Maria Montiho. Podle Berlusconiho je Montiho vláda pod ekonomickým diktátem Německa a vrhá Itálii do recese.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme