Podle analytika je krize zvládnutelná. I přes případný odchod Řecka z eurozóny

Řecký odchod z eurozóny by byl zvládnutelný. Německému listu Frankfurter Rundschau to řekl člen výkonné rady Evropské centrální banky Jörg Asmussen. Lepší by ale podle něj bylo, kdyby se podařilo euro v Řecku udržet. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras v reakci na toto prohlášení řekl, že by Řecko bez eura upadlo do nevídané chudoby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: ČTK/AP, Michael Probst | Zdroj: ČTK

Že by Řecko eurozónu opustilo si dokáže představit i makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče, podle kterého by na trzích zavládla určitá panika, klesaly by ceny akcií a rostly by ceny dluhopisů, zejména německých a amerických. Ceny dluhopisů Itálie a Španělska by však klesaly.

„V takovémto případě by pravděpodobně musela zasáhnout ECB, aby paniku zklidnila,“ říká Franče.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krizi eurozóny mluvil na Rádiu Česko makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče

I časopis Spiegel spekuloval, že Evropská centrální banka chce začít automaticky nakupovat dluhopisy zemí, jejichž úroky by vystoupaly nad určitou mez. ECB ale zatím tyto spekulace popřela.

„Podle nás nápad ECB podmínit nákupy dluhopisů aktivací záchranných fondů je z našeho hlediska velmi dobrý, protože omezuje možný morální hazard těchto států. Je to krok správným směrem, jak ztlumit tenze v eurozóně, které momentálně vidíme,“ pokračuje Franče.

Franče se domnívá, že krize zvládnutelná je a eurozóna může existovat i s tím rizikem, že některé státy budou muset odepsat část svých dluhů:

„Rozhodně to není řešení optimální. Vhodné by bylo, aby se eurozóna institucionálně reformovala, vykročila směrem k větší fiskální konsolidaci.“

Na možný odchod Řeků z eurozóny a její následný rozpad se připravují i Finové. Finský ministr financí se nechal slyšet, že jeho země připravuje plán na přechod k národní měně.

Analytik Franče tento krok finských politiků nepovažuje za nejšťastnější. Tímto způsobem podle něj asi reagují na poptávku od vlastních voličů.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme