Podle analytika Rusko čekají reformy, ale až po volbách

Ruský premiér Vladimír Putin je toho názoru, že ruská ekonomika bude v tomto desetiletí pátá největší na světě. Podobně její vyhlídky hodnotí Mezinárodní měnový fond. HDP Ruska by podle něj mohlo docílit této pozice v roce 2016, a předstihnout tak ekonomiky Francie, Indie nebo Británie. Z evropských zemí by před Ruskem zůstalo pouze Německo, v pořadí čtvrté. Premiér Putin navíc chce ruskou ekonomiku dostat na páté místo i jinak než jen vývozem nerostného bohatství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Putin

Vladimír Putin | Zdroj: Reuters

„Když to vezmu s nadsázkou, tento Putinův plán by se mohl podařit jedině spojením ruské ekonomiky s nějakou jinou ekonomikou, například s čínskou. To by určitě pomohlo,“ říká analytik ruské banky Otkritie Tibor Bokor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavu ruské ekonomiky mluvil na Rádiu Česko analytik ruské banky Otkritie Tibor Bokor

„Když se na to podíváme reálně a Evropu vezmeme jako jednu ekonomiku, nachází se Rusko na šestém až osmém místě na světě. Před Ruskem jsou státy jako Kanada, Indie či Brazílie, které mají podobnou velikost ekonomiky. Nicméně taky rychle rostou. Čili Rusko musí znovu nastartovat růst, který jsme viděli před krizí. Nicméně momentálně to nevypadá reálně. Ruské HDP je asi ze 40 procent závislé na surovinách a v blízké době se to nezmění,“ pokračuje Bokor.

Podle něj je tedy nemožné představit si, že by se ruská ekonomika zbavila v desetiletém časovém horizontu závislosti na exportu nerostných surovin.

V letošním roce jsou v Rusku parlamentní volby, v příštím roce prezidentské. Hodně věcí, které nyní zaznívají z úst ruských politiků jsou proto dle Bokora předvolební:

„Nicméně my jako analytici v těch výrocích vidíme náznaky rétoriky, podle které lze soudit, že si ruští politici uvědomují, že je nutné něco dělat. Rusko za posledních 10 let zdvojnásobilo svoji ekonomiku. Nyní to ale na podobný růst nevypadá. Vidíme to spíše na pětiprocentní růst ročně. Rusko má přitom mnohem větší potenciál, jsou ale nutné reformy a liberalizace. Politici postupně obyvatelstvo připravují na to, že tyto reformy přijdou. My je nečekáme v příštích dvou letech, ale až po volbách v roce 2012.“

Vladimír Putin také řekl, že se všem obyvatelům Ruska zvedne v tomto desetiletí příjem o 80 procent.

„Tato prognóza je reálná, jestliže mluvíme o průměrném zvýšení. Příjmy se nezvýší všem stejně,“ dodává Bokor.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme