Podle analytika se s Putinovým návratem do Kremlu na ruské ekonomice nic nezmění

Druhá největší ekonomika v Evropě zná svého nového prezidenta. Rusové o víkendu opět zvolili Vladimira Putina. Ten už tuto funkci zastával mezi lety 2000 a 2008. Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Karla Svobody se žádná ‚změna kurzu‘ ruské ekonomiky konat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Vladimira Putina vyvěsili vlajku z jeho portrétem z okna obytného domu v Moskvě

Příznivci Vladimira Putina vyvěsili vlajku z jeho portrétem z okna obytného domu v Moskvě | Zdroj: Reuters

„Myslím si, že to nepřinese vůbec žádnou změnu. Vladimir Putin měl ekonomiku na starost i z premiérského postu, čili nevidím žádné impulsy, proč by se něco mělo měnit,“ říká Svoboda.

Podle něj se prezident Dmitrij Medveděv snažil ruskou ekonomiku liberalizovat. Na druhé straně se mu to moc nedařilo. Probíhaly krize, Rusko se dostalo do situace, kdy je jeho rozpočet deficitní.

„Před posledními volbami se také extrémně zvýšily výdaje na sociální sféru. To bude další problém,“ pokračuje Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko Karel Svoboda, analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Vladimir Putin už dříve řekl, že by chtěl ruskou ekonomiku orientovat spíše na východ. Když nastoupil do funkce odcházející prezident Dmitrij Medveděv, analytici naopak očekávali, že se ruská ekonomika bude orientovat spíš na Německo a Francii.

„V energetice je tlak Ruska na to, aby se prohloubila spolupráce s Čínou poměrně logický. Evropský trh s ropou a plynem neroste takovým způsobem, aby to mohlo zajišťovat i Rusku nějaký růst. Oni nezískávají žádný větší tržní podíl, čili orientace na Čínu je docela logická. Tyto trendy jsou patrné již od nástupu Putina v roce 2000. Ale jestli se to podaří, je opravdu otázkou,“ uvádí analytik Svoboda, podle kterého se s nástupem Putina do prezidentského úřadu nezmění ani přístup Ruska k českým exportérům:

„Česká republika je pro Rusko docela malá ryba. Rusko zajímáme proto, že se chystá dostavba Temelína. Ale co se týče exportérů, na ty Rusko nijak nereaguje. Bude to v rámci celé Evropy.“

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme