Podle analytiků jsou nyní České aerolinie neprodejné

Šance, že se letos podaří prodat národního leteckého dopravce ČSA, je menší než 50 procent. O nákup aerolinií není příliš zájem. V rozhovoru pro dnešní deník E15 to uvedl generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. Podle něj by stát neměl ČSA prodávat, ale založit společný podnik aeroholdingu se strategickým partnerem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

„V Evropě jsou dnes de facto všechny aerolinky na prodej. Je tu obrovský přetlak nabídky a já neregistruji nějaké seriózní množství kupců,“ řekl Dvořák. Problémové evropské aerolinie podle něj čekají na kupce z Perského zálivu, Asie a hlavně Číny, kteří ale nyní nemají zájem.

Kdyby se ČSA dostala pod křídla strategického partnera, bylo by to podle Ondřeje Moravanského, analytika společnosti Cyrrus, pro společnost výhodné.

„Byla by tam zajištěna možnost přežití ČSA. Problém ale je, že o ČSA opravdu není aktuálně příliš velký zájem. Nákupní apetit společností není velký a pokud je, nesměřuje do našeho regionu,“ říká Moravanský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko Ondřej Moravanský, analytik společnosti Cyrrus

Firmy, které by mohly mít o ČSA zájem, mají ale podle Moravanského jiné možnosti rozvoje, navíc ČSA není v situaci, jako jiná zdravá firma, o kterou by se investoři prali:

„ČSA má svoje výhody i rizika. Například orientaci na ruský trh, což v současné době není špatný směr.“

ČSA mají na letišti Ruzyně zhruba třetinový podíl. Je tedy i v zájmu Letiště Praha zachovat provoz Českých aerolinií.

ČSA získaly v roce 2009 od státní společnosti Osinek úvěr 2,5 miliardy korun, Evropská Komise teď šetří, zda nebyl nepovolenou veřejnou podporou.

„Pokud by společnost musela peníze vrátit, je velmi pravděpodobné, že by to znamenalo krach společnosti. Firma na to nemá a v blízké době na to mít nebude. Šetření EU spočívá v tom, že podpora ze strany České republiky byla na hraně pravidel, respektive ne zcela v souladu s pravidly. Zatím je to otevřená věc, ale v případě, že by nastala ta situace, kterou nepovažuji za úplně pravděpodobnou, bylo by to pro ČSA likvidační, nebo velmi blízko likvidaci,“ dodává Moravanský.

pir, Martina Vacková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme