Podle Číny už dolar není vhodnou rezervní měnou

Čína ostře kritizuje "dluhovou závislost" Spojených států. Reaguje tak na dnešní snížení prestižního amerického ratingu. Peking současně vyzval USA, aby rychle vyřešily své problémy s dluhy a zajistily tak bezpečnost čínských dolarových investic. Zároveň zpochybnil dolar jako rezervní měnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína čeká s napětím na řešení americké dluhové krize

Čína čeká s napětím na řešení americké dluhové krize | Foto: Kin Cheung | Zdroj: ČTK

Peking, který je největším bankéřem Spojených států, očividně ztrácí důvěru ve schopnosti Washingtonu splácet dluhy.

Právě čínská agentura Dagong Global Credit Rating se jako první odvážila snížit úvěrový rating Spojených států ze stupně A-plus na A.

Peking také naznačil, že by nad americkým dolarem měl být zaveden mezinárodní dohled nebo by se namísto něj měla upřednostnit stabilní rezervní měna.

Další zhoršování amerického ratingu by totiž podle Číny mohlo opět narušit světovou ekonomiku.

Obavy Číňanů mají své opodstatnění. Peking vlastní zhruba 3,2 bilionu dolarů v zahraničních rezervách, z toho téměř třetinu v dluhopisech americké vlády.

O situaci po snížení ratingu, které přišlo v době těžkých otřesů na finančních trzích, by měli o víkendu telefonicky jednat nejvyšší finanční činitelé skupiny G7.

Kateřina Procházková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme