Podle člena bankovní rady ČNB měnová válka nehrozí

Hrozba globální měnové války trvá. Zástupci nejvýznamnějších ekonomik se totiž o víkendu nedokázali shodnout na krocích, které by řešily současné napětí. To způsobuje i podhodnocený čínský jüan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

„Podle nejrůznější odhadů odborníků je čínská měna podhodnocena o 25 až 40 procent. Kdyby Číňané prudce revalvovali svoji měnu, tak čínští představitelé říkají, že by ztratili mezi 250 až 300 miliony pracovních míst v exportních sektorech a dalších návazných sektorech. Hrozila by tak obrovská nezaměstnanost a sociální otřesy,“ vysvětluje postoj Číny člen bankovní rady České národní banky Kamil Janáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na globálních trzích na Rádiu Česko popsal člen bankovní rady České národní banky Kamil Janáček.

Další příčinou je měnová politika některých vyspělých států, která vede k oslabování jejich měn a k tomu, že je v systému množství volných peněz. Tyto peníze proudí do rozvojových zemí, kterým se i přes krizi daří, což vede k posilování kurzu jejich měn. Ty se tomu brání a nebo varují, že se bránit začnou.

Janáček varuje, že pokud by došlo k oslabení národních měn, tak by to mělo negativní dopad na světovou ekonomiku: „Bylo by to doprovázeno administrativním omezením kapitálových toků. Znamenalo by to ochlazení růstu světové ekonomiky, která v letošním roce poroste o téměř pět procent po loňském propadu, což znamená, že se to vrací k normálu. Znamenalo by to oslabení tohoto růstu, oslabení ve všech regionech světa.“ Tím pádem by to znamenalo zpomalení růstu i české ekonomiky.

Zástupci nejvýznamnějších ekonomik světa se na summitu Mezinárodního měnového fondu nedokázali shodnout, jak řešit rostoucí napětí. Podle člena bankovní rady ČNB ale zatím žádná měnová válka nehrozí, popsané techniky se totiž používají už řadu let.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme