Podle ČNB čeká Česko stagnace nebo slabý růst. MF nevylučuje recesi

Letos stagnace, v příštím roce růst o 1,9 procenta. Taková je nejnovější předpověď vývoje domácí ekonomiky od České národní banky. Podobně jako ministerstvo financí tak na počátku tohoto týdne svůj odhad výrazně zhoršila. Pro letošní rok snížila odhad růstu o 1,2 a v roce příštím o 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je zhoršení odhadů reálné, protože předchozí výhledy prý byly příliš optimistické. Rozdíl mezi odhadem ČNB a ministerstva financí je podle něj zanedbatelný.

„Hlavní zprávou je, že obě instituce očekávají růst někde okolo nula procent, nebo řekněme takzvaná kladná nula. A to je ještě pořád dobrá zpráva vzhledem k tomu, jaké katastrofické scénáře jsme nuceni sledovat,“ vysvětlil ve Světě o osmé na Rádiu Česko Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl ekonom ČSOB Dufek

Ministerstvo financí ale nevylučuje ani recesi. S tím souhlasí i Dufek. Hrozba recese je prý pro letošní rok hodně vysoká.

„Ekonomika nemá domácí impulsy. Myslím si, že se dočkáme poklesu soukromé spotřeby, dokonce stagnace investic. A tak všechno bude záležet pouze na tom, jak se bude dařit českým exportérům na zahraničních trzích, a jak poroste zahraniční poptávka,“ tvrdí.

Z pohledu měnové politiky je také podle Dufka důležité ponechání úrokových sazeb beze změny. Hlavní úroková sazba je na historickém minimu a hypotéky a úvěry pro nefinanční podniky jsou nejlevnější v historii.

Současná očekávání ČNB a ministerstva financí by ale podle Dufka mohla přehodnotit uvažovaná změna DPH.

„Jestli se sjednotí na 17,5 procentech, tak jak byl plán pro rok 2013, anebo zda dojde k přehodnocení a sjednocení třeba na úroveň devatenácti nebo dvaceti procentech, jak se občas navrhuje. To je dost podstatný faktor, který by poté zasáhl do peněženek domácností a domácí poptávku by v roce 2013 ještě více utlumil," dodal.

Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme