Podle ČNB letos ekonomika poroste o 1,4 procenta

Centrální banka předpokládá, že naše ekonomika by měla letos růst tempem 1,4 procenta. Novou prognózu představil guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Do kladných čísel by se hrubý domácí produkt měl dostat už v první čtvrtletí. Postupně by měl dosáhnout tempa dvou procent. Pak se tempo nárůstu začne zvolňovat a to jednak kvůli nízké poptávce domácností a také kvůli rostoucí nezaměstnanosti.

K trvalejšímu vzestupu domácí ekonomiky by podle ČNB mělo dojít až v příštím roce a to hlavně díky výraznému oživení na zahraničních trzích. V roce 2011 by tak naše hospodářství mělo růst tempem 2,1 procenta.

Inflace má v první polovině roku mírně růst, v té druhé by se kvůli daňovým změnám měla dostat těsně nad dvě procenta. Na podobné hladině by se měla udržet i v příštím roce.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme