Podle ČNB poroste naše ekonomika příští rok rychleji

Centrální banka v nové prognóze zvýšila odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. HDP by měl letos stoupnout až o 4,3 procenta, v příštím roce až o 5,2 procenta. Ještě v červenci banka počítala s růstem o 3,6 až 4 procenta v letošním roce a o 3,5 až 4,9 v roce 2005. Hlavní příčinou změny předpovědi je podle vedení banky vývoj cen potravin a odklad daňových změn. Národní banka současně v následujících 12 měsících očekává mírně pomalejší růst cen. Inflace by se příští podzim měla pohybovat mezi 2,1 až 3,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Podle Markéty Šichtařové, analytičky společnosti Next Finance, je odhad národní banky poměrně realistický, i když na tento rok přece jen poměrně optimistický. "My totiž prognozujeme, že česká ekonomika letos poroste tempem jen 3,8 procenta. Pro příští rok se nám odhad České národní banky zdá velmi velmi reálný. Zvyšování ekonomického růstu by postupně mělo vést k pomalému snižování nezaměstnanosti."

Podle ekonoma Raiffeisen Bank Pavla Mertlíka je zřejmě důvodem změny odhadu mimořádně dobrá pozice našeho hospodářství. Ve světě navíc stoupá poptávka po českých výrobcích. "Týká se to automobilového průmyslu, řady odvětví v oblasti elektrotechnického průmyslu a výroby optických přístrojů. Zároveň silně rostou i služby. Dá se říci, že roste většina odvětví české ekonomiky, těch, které mají za sebou dynamické trhy, kde dynamicky roste poptávka."

Ceny by do září příštího roku mohly stoupnout maximálně o 3 a půl procenta. Odhaduje to ve své nové prognóze Česká národní banka. Podle Tomáše Pilaře, hlavního ekonoma společnosti Wood and Company, tak zůstává odhad inflace plně v souladu s inflačním cílem centrální banky. "Česká národní banka tak výrazně zmírnila svou rétoriku ohledně radikálnějšího zvyšování úrokových sazeb, kterou jsme mohli slyšet v letních měsících. Domnívám se, že ČNB nebude se zvyšováním úrokových sazeb spěchat, aby nezvýšila úrokový diferenciál mezi korunou a eurem, což by vyvolalo výraznější poptávku po koruně a tím i její výraznější posilování."

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme