Podle ekonoma Charlese Ng je Hongkong branou na čínské trhy

Dovozy do Číny v lednu meziročně propadly o 15,3 procenta. To jen přiživilo obavy ze zpomalení tamní ekonomiky, kterou měla napříště podle plánů Pekingu ve větší míře táhnout domácí poptávka. I přes jisté zpomalení ale čínská ekonomika v porovnání s Amerikou a Evropou stále nabízí zajímavé příležitosti. Romanovi Chlupatému to v Hongkongu potvrdil náměstek ředitele agentury Invest Hong Kong Charles Ng.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hong Kong

Hong Kong | Foto: Robert Mikoláš

Na jedné straně problémy v Evropě a ve Spojených státech. Na té druhé vzestup Asie a zejména pak Číny. Je ta současná situace z pohledu Hongkongu kletba nebo příležitost?

No tak pochopitelně se nám nelíbí, co se teď děje v Evropě a ve Spojených státech. Vzhledem k tomu, jak globalizovaná světová ekonomika je, a ona je globalizovaná, si totiž myslíme, že to, co se děje v Evropě a ve Spojených státech, bude mít svůj vliv i na dění v Asii. Hongkong by tak chtěl velmi silnou Evropu a velmi silnou Ameriku. To totiž považuje za scénář, ve kterém všichni vítězí. Faktem ale je, že teď čelíme problémům.

Co to znamená pro vás konkrétně? Asii se přece stále v porovnání se Západem daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

S náměstkem ředitele agentury Invest Hong Kong Charlesem Ng mluvil Roman Chlupatý

Myslím si, že se všude blíží obtížné období. Společnosti sice mají zájem se sem přestěhovat a využít příležitostí, které se v Asii objevily. Kvůli tomu, že banky přiškrtily půjčky a financování, a kvůli obecně špatné náladě, ale některé tento krok odkládají. I tak je ale mnoho firem, které prostě nevidí doma žádný potenciál růstu a cítí proto, že je třeba jít tam, kde šance na růst jsou. To jsou firmy, které jsou na tom dobře, mají dobrý byznys plán a produkt a mohou si to tak dovolit. Poté, co v září roku 2008 propukla v Americe finanční krize naplno se k nám přestěhovalo více společností než kdykoli v minulosti.

Zmínil jste problémy, kterým teď firmy čelí. Můžete jim alespoň s některými pomoci?

My pochopitelně pracujeme s mnohými globálními, nadnárodními společnostmi, které sem přesouvají svá různá oddělení. Ale hlavně pracujeme s malými a středně velkými firmami. Právě ty přitom potřebují naši pomoc, protože mají omezené prostředky a potřebují tak často o to víc radu co dělat a na koho se obrátit. Právě s malými a středně velkými společnostmi proto hodně pracujeme. Stejně tak jako s nově založenými společnostmi.

Hongkong je totiž nejsvobodnější ekonomika na světě. A pro každého je tak velmi snadné tu založit firmu. Náš daňový systém je velmi jednoduchý a řekl bych atraktivní. A proto je pro lidi skutečně velmi snadné sem přijít a založit společnost.

Proč lidé o Hongkong v poslední době mají tak velký zájem? Přece to není jen kvůli tomu, že je jednoduché a levné tu založit firmu.

Myslím si, že pro společnost ze střední a východní Evropy, a nebo pro jakoukoli společnost, je Čína obrovský trh, který nabízí velký potenciál. Není to ale jednoduché prostředí. Jde o komplexní, řekl bych až kontinent různých trhů. Je třeba rozumět kultuře a jazyku. Je třeba pochopit, jak lidé dělají byznys. Pro každou firmu, ať už z kategorie malých a středních a nebo pro velkou nadnárodní společnost, je tak důležité najít si na tento trh cestu. A právě k tomu může napomoci Hongkong. Mluví se tu Anglicky. Je tu volný trh, volný pohyb peněz, vládne tu právo a pořádek, a máte odsud na dosah nejen Čínu, ale celou Asii.

Někteří experti přidávají i to, že je v Hongkongu možné obchodovat s čínskou měnou - s renminbi, který je mimo hranice Číny jen těžko dostupný. Vidíte to také tak?

Hongkong je offshore centrum pro obchodování s renminbi. Více než 85 procent vyrovnání obchodů v renminbi se totiž vyrovnává v Hongkongu. Navíc, Čína chce, aby se renminbi stal mezinárodní měnou. A já si myslím, že je to jen otázka času, než se to stane. Prostě proto, že ve prospěch Číny, respektive tohoto cíle, mluví mnoho velmi silných fundamentů.

Berte to tak, že Čína se světem a svět s Čínou stále více obchoduje. A není to tak jen o chtění, ale i o potřebě. No a Hong Kong proto hraje čím dál tím důležitější roli. Hongkong je využíván jako jakási testovací platforma pro postupnou internacionalizaci renminbi.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme