Podle ekonoma závisí další vývoj na trzích hlavně na jednotě Evropy

Řecký premiér Papandreu odchází a italský premiér Berlusconi bojuje o parlamentní většinu a společně s ní o svůj post. Globální akciové trhy dnes proto v Asii otevřely nový týden mírným poklesem. Pod největším tlakem byly finanční instituce, jejichž zisky mohou kvůli evropské dluhové krizi nejvíce trpět. Další propady přitom odborníci nevylučují. Vše bude zřejmě záležet na řeckých a italských politicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reformní kroky by chtěl Berlusconi představit na summitu G20 v Cannes

Reformní kroky by chtěl Berlusconi představit na summitu G20 v Cannes | Zdroj: Reuters

Papandreu a vůdce opozice Samaras se včera dohodli na vytvoření vlády národní jednoty. Dnes se rozhodne, kdo ji povede. Dohoda by mohla pomoct uklidnit situaci v zemi, myslí si ekonom GE Money Bank Pere Gapko, což by umožnilo budoucí vládě uvést státní finance do udržitelného stavu.

„Na druhou stranu ale určitě dojde k tomu, že Řecko bude nějaký čas bez akceschopné vlády, takže ztratí další čas, který už nemá,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom GE Money Bank Petr Gapko se vyjadřuje k situaci na evropských trzích v souvislosti s problémy Řecka a Itálie

Řecký tisk spekuluje, že nejpravděpodobnějším kandidátem na post premiéra je bývalý viceprezident Evropské centrální banky Lucas Papademos. Gapko se ovšem domnívá, že trhy spíše než konkrétní jméno uvítají skutečnost, že řečtí politici konečně našli společnou řeč a ochotu řešit situaci.

Narůstající problémy s financováním řeší i Itálie – výnosy z jejích desetiletých dluhopisů 40 dní přesahovaly 5,5 % a 28. října dokonce prolomily hranici 6 %.

Narušení jednoty může znamenat další propad na trzích

„Konkrétně u Itálie se tvrdí, že hranice 6 % na desetiletých dluhopisech je hranicí udržitelnosti. Jestli se ale současný nárůst výnosů Itálii podaří zvládnout ,bez zahraniční pomoci‘, bude záležet mimo jiné i na vůli Evropské centrální banky dál pokračovat v nákupu dluhopisů a tím se snažit tlačit výnosy dolů,“ vysvětluje Gapko.

Italský premiér Berlusconi se zítra opět pokusí parlamentem protlačit zprávu o rozpočtu, která je pokusným balónkem před hlasováním o balíku reforem. V Itálii už ale nejde jen o reformy. Podle tamního tisku hodlá až 40 poslanců koalice chystá premiéra „odstřelit“.

ČTĚTE TAKÉ: Proti Berlusconimu se vzepřeli i poslanci vlastní strany, chtějí reformy

To by ovšem podle Gapka znamenalo pro Itálii velmi nešťastnou situaci, Itálie by pak prý mohla dokonce potřebovat záchranu od mezinárodních institucí, protože by na ni tlačili mezinárodní investoři a výnosy dluhopisů by mohly poskočit ještě výš.

Člen vedení Evropské centrální banky včera dokonce prohlásil, že pokud se v Římě nedohodnou na reformách, banka by mohla přestat nakupovat italské dluhopisy.

„Možné to určitě je, ale pokud se podíváme na Řecko, tak zjistíme, že vždycky na nátlak mezinárodních institucí k nějakému politickému konsenzu došlo. Jestli ale k takové situaci dojde, bude Itálie muset určitě zažádat o fondy eurovalu a euro dostane další tvrdý direkt,“ říká Gapka.

A dodává, že investoři budou dál sledovat dění v Evropě. V této situaci proto podle něj bude především záležet na tom, jak bude Evropa jednotná – narušení její jednoty by totiž znamenalo další propady na trzích.

Roman Chlupatý, Naďa Bělovská, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme