Podle ERÚ elektřina pro domácnosti nezlevní, ačkoli její cena na trhu klesá

Ceny silové elektřiny, která se prodává na burze a na velkoobchoním trhu, letos stále klesají. Domácnosti se ale prý nemají těšit na to, že by pro ně příští rok elektřina zlevnila. Možná bude i dražší. Prohlásil to Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Silová elektřina tvoří jen část konečné ceny. A její eventuální pokles podle energetického úřadu převáží jiný faktor, a tím je podpora obnovitelných zdrojů. Tu platí každý odběratel.

Protože ale kvůli boomu solárních elektráren příspěvek na obnovitelné zdroje prudce vzrostl, vyrovnával ten skok z části stát. Na letošní rok přispěl celkovou částkou 11 miliard a 700 milionů korun. Díky tomu dnes každý přispívá na obnovitelné zdroje částkou 419 korun za megawatthodinu elektrické energie. Bez příspěvku státu by to bylo mnohem více, protože celkem jde letos z cen elektřiny na obnovitelné zdroje 38 miliard korun.

Stát ale šetří, a proto bude na dorovnání cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů přispívat mnohem méně. Tím více by ale platili koneční odběratelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách elektřiny mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Podle dnešního vyjádření ministerstva financí počítá vláda pro roky 2013 až 2015 s každoročním financováním obnovitelných zdrojů ve výši 9 miliard a 700 milionů korun. Což je o dvě miliardy méně než letos a odpovídá to odhadu, který dnes vydal Energetický regulační úřad. Podle něj by tak příští rok mohl dosáhnout příspěvek jednotlivých odběratelů elektřiny kolem 600 korun za megawatthodinu. Konečné rozhodnutí o výši státního příspěvku by vláda měl přijmout do konce září.

Elektřina pro domácnosti naposledy zlevnila v roce 2010. Od té doby ale relativně výrazně klesla cena silové elektřiny. Přesto to domácnosti nepocítí na svých účtech.

Jak upozorňuje například analytik BH Securites Petr Hlinomaz, distribuční společnosti už mají většinu dodávek na rok 2013 zajištěnou. A to za ceny, které nebyly nižší, naopak byly o něco vyšší než ty pro letošní rok. Takže podle něj distributoři nakoupí levněji nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Hlinomaz kromě toho připomíná, že by měly růst sazby daně z přidané hodnoty. A to u elektřiny ze současných dvaceti na jednadvacet procent. Takže podle analytiků v lepším případě bude cena elektřiny pro domácnosti v příštím roce stagnovat.

Jitka Hanžlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme