Podle expertů MMF je teď vhodná doba na reformy

V Česku je teď vhodná doba na provedení klíčových reforem veřejných financí. Takový je závěr dvoutýdenní mise expertů Mezinárodního měnového fondu v Praze. Zahraniční odborníci se zajímali hlavně o to, jak zdravá je naše ekonomika a zda se státní kasa nebude muset dál zadlužovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Nynější docela rychlý růst české ekonomiky a nízká inflace jsou sice chvályhodné, říkají experti Mezinárodního měnového fondu. Nynějších příznivých čísel je ale potřeba využít k nezbytným a dlouho odkládaným reformám.

"Podporujeme plány vlády k přijetí eura v letech 2009-10, načasování s tím souvisejících reforem - tedy hned v nejbližších letech - je nutné," řekl v Praze vedoucí mise Mezinárodního měnového fondu Juan Jose Fernandez - Ansola. Pouze tyto reformy podle něj umožní zachování současného rychlého růstu ekonomiky.

Ministerstvo financí proto slíbilo: "V tom střednědobém horizontu počínaje rokem 2006 musí být na stole reformy, které se týkají sociálních dávek a zdravotnictví." Další důležitou věcí, se kterou je potřeba konečně začít, je podle prvního náměstka ministra financí Eduarda Janoty také reforma důchodů.

Ještě jednu důležitou zprávu zatím poslední pražská mise Mezinárodního měnového fondu přinesla - nynější nízké úrokové sazby v Česku už asi dál klesat nebudou.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme