Podle Nečase krystalizuje dohoda o zvýšení sazeb DPH

Ekonomičtí ministři dnes dospěli k názoru, že příští rok zřejmě bude nutné zvýšit daň z přidané hodnoty, a to o procento v obou sazbách - na 15 a 21 procent. Přitom ze snížené sazby vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. K tomu, jak zdůraznil premiér Nečas, tlačí Česko Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas na summitu v Bruselu

Petr Nečas na summitu v Bruselu | Zdroj: ČTK

Podle premiéra Petra Nečase je zvýšení DPH na 15 a 21 procent jedním z nejvýraznějších opatření pro snižování českého zadlužení.

„Z debaty krystalizuje ta nejpravděpodobnější varianta - zachování dvou sazeb daně z přidané hodnoty, každá z nich zvýšená o jeden procentní bod. Mimo jiné i s tím efektem, že to představuje nejmenší inflační impuls,“ řekl Nečas po jednání ekonomických ministrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerních Ozvěn dne byli ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a europoslanec za ČSSD Richard Falbr

Ministr financí Miroslav Kalousek zvýšení sazeb příliš nakloněný není: „To je pro mě kompromis, ze kterého nejsem nadšen, ale je to východisko.“

Růst sazeb DPH má pomoci tomu, aby se podařilo snižovat český veřejný dluh. Ten by v příštím roce neměl překročit 3 procenta HDP.

Jednání ale zatím uzavřená nejsou.

Otázka valorizace důchodů

Nečas po poradě ekonomických ministrů poznamenal, že vláda také řeší, jakým způsobem valorizovat důchody. Bez určitých úprav se státní rozpočet údajně neobejde ani v této oblasti.

Proti zmrazení penzí vystupovaly Věci veřejné. Ministři na stole scénář vývoje penzí už mají, zveřejnit jej zatím ale nechtějí.

„Bude nezbytné dopočítat i některé konkrétní dopady z hlediska pojistně-matematického. To znamená, jaké jsou úspory nejenom v roce 2013, ale i v dalších letech. Každá valorizace vlastně zvyšuje hladinu, ze které je valorizace prováděna následující rok,“ vysvětluje závěry jednání Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen NERVu a Jiří Rusnok mluví o výsledcích jednání ekonomických ministrů ve Stalo se dnes na Radižournálu.mp3

„My jsme jako ministerstvo práce a sociálních věcí předkládali propočítaných asi 6 variant. Od nulové valorizace až do plné valorizace, která je v tom dnešním schématu. K dohodě nedošlo,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Člen NERVu a bývalý ministr financí i průmyslu Jiří Rusnok očekává jen velmi mírnou valorizaci důchodů: „Systémově správné by podle mého názoru bylo zvyšovat pouze o růst cen. O tom jsem dlouhodobě přesvědčen. Tak to funguje v řadě vyspělých zemí.“

„Nicméně kdyby došlo momentálně k tomuto řešení, tak by to znamenalo poměrně vyšší zvýšení, protože růst cen, zejména v letošním roce, bude přece jen citelný, takže pro příští rok by ta valorizace musela být vyšší, a tak se tam trochu spekuluje s tím, jak tam nastavit jakási jiná kritéria, která by vedla k mírnějšímu zvýšení cen,“ říká Rusnok.

Zdůrazňuje, že by se mělo přistoupit k systémovému řešení, které by bylo trvalé, protože by do budoucna přineslo stabilitu pro důchodce i úspory v dlouhodobém horizontu.

,Porušení slibů vládních stran‘

Kromě růstu daně z přidané hodnoty a tempa valorizace důchodů vláda řeší i další kroky, které mají vést ke zlepšení hospodářské situace Česka. Podle ministra Drábka jde dále o další snižování výdajů státu v provozní oblasti a také prorůstové impulsy, které prý musí vláda nastartovat.

Europoslanec za ČSSD Richard Falbr plánovaná úsporná opatření označuje za porušení slibů stran, které jsou nyní ve vládě: „Slíbily, že nebudou zvyšovat daně. Zavedly povodňovou daň, zvýšily DPH - jako kdyby DPH nebyla daň.“

O úsporách, které se mají týkat důchodců, Falbr mluví jako o útoku na vrstvu obyvatelstva, která se může nejméně bránit:

„Jestliže se v celé Evropě mluví o tom, že mají senioři být aktivní a pracovat, a nakonec z toho, co si vydělají, si zlepšují podmínky, ve kterých žijí, nevidím důvod, proč na ně brát takovýhle bič a sebrat jim 24 tisíc ročně.“

Vláda bude o úsporných opatřeních dál jednat.

Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Eva Presová, David Šťáhlavský, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme