Podle některých ekonomů je balíček úspor krátkozraký

Vládní balík úsporných opatření sněmovnou prošel. Kromě komunistů zvedli ruku pro jeho upravenou verzi poslanci všech stran. Vypadly z něj škrty směrem k rodinám s dětmi, postiženým a zavedení další sazby pro lidi s vysokými příjmy. Podle některých ekonomů by se ale při sestavování rozpočtu mělo hledět i na další roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Platy státních zaměstnanců klesnou o 4 procenta a zvýší se obě sazby DPH i spotřební daň u alkoholu a cigaret. Balíček zamezí rekordnímu schodku veřejných financí 230 miliard korun a sníží ho na necelých 163 miliard. Podle ekonoma Ondřeje Schneidera by se mělo při tvorbě státního rozpočtu hledět dál než do příštího roku.

"Je otázka, jestli snížení rozpočtu o šedesát miliard na příští rok, jsme nedosáhli za příliš vysokou cenu. Opatření, která nakonec byla odsouhlasená, jsou většinou na straně vyšších daní a je otázka do jaké míry se vyšší daně projeví například na tempu růstu ekonomiky v roce 2011," řekl Schneider.

Podle Jana Bureše, ekonoma Poštovní spořitelny, není Janotův balíček skutečně reformou, kterou naše ekonomika potřebuje a která se dlouhodobě odkládá. "Spíše se jedná o narychlo dělané záplaty děravého kabátu a záplatuje se tím, co je zrovna po ruce. Narduhou stranu, kdybychom tyto záplaty nedělali, riskovali bychom poměrně rychlý nárůst veřejného zadlužení," myslí si Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Josef Mlejnek, poslanec Boris Šťastný (ODS) a Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny, byli hosty pořadu Stalo se dnes.

Dlouhá předvolební kampaň

Samotné hlasování poslanců předcházely vzrušené debaty, vzájemné osočování, sněmovnou létaly i urážky. Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude teď každé důležité hlasování příležitostí pro politiky zviditelnit svoji stranu.

"Jakmile ale došlo na hlasování a oni čelili hrozbě, že by Jan Fischer podal demisi, tak se toho zalekli a úsporný balíček schválili," domnívá Mlejnek.

Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme