Podle některých ekonomů je kapitalismus v současné podobě neudržitelný

Někteří světoví politici a ekonomové si myslí, že kapitalismus je v krizi. Podle nich je tento systém ve své současné podobě neudržitelný. Na nejpalčivější problémy současnosti budou politici, podnikatelé a akademici ode dneška do pátku hledat odpovědi na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab

Zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab | Zdroj: Reuters

Otázkou ale není podle makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka zda kapitalismus funguje nebo ne, ale zda funguje tak, jak bychom chtěli, aby fungoval.

„V momentě, kdy je diskuze o tom, zda je spravedlivý, aby neměl takové maniodepresivní tendence, jak je usměrňovat, jak si poradit s chudobou. Mezinárodní obchod chudé země obohacuje, ale obohacuje je trošičku, a nás, bohatý Západ obohacuje mnohem víc. Ekonomicky to dává smysl, ale nedává to smysl, pokud se na to člověk podívá z lidského hlediska," říká Sedláček a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O krizi kapitalismu mluvil účastník ekonomického fóra v Davosu - makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček

„Zdá se, že neumíme pořádně vypočítat úrokovou míru, zdá se, že jsme měli příliš nízkou úrokovou míru například pro Řecko. Zdá se, že se neumíme vypořádat s bankrotem."

Kapitalismus bez bankrotu není podle Sedláčka možný.

"My nenecháme žádnou velkou společnost ani důležitý stát zbankrotovat. Kapitalismus se nám mění pod rukama a my musíme rozumět tomu, jak funguje, abychom s ním mohli určitým způsobem zacházet."

Tomáš Sedláček se spíše kloní k evoluci než k revoluci kapitalismu.

„Myslím si, že mnohdy zapomínáme na všechny výhody, které nám systém dává. To, že má nevýhody, je každopádně nesporné. Pokud je možnost je řešit, tak bychom je měli řešit.“

Na fóru v Davosu bude debatovat o dluhové krizi nebo vzestupu Číny

Číst článek

Do Davosu přijeli politici, podnikatelé a akademici. Někteří z nich přispěli ke krizi a nijak výrazně na ni nedoplatili.

„Co se týče viny, tam se to hrozně těžko dělí. Dělba viny nefunguje. Nikdo tady není jakousi bílou lilií, která by se mohla vznášet nad ostatními a poučovat, takže si myslím, že Davos se ponese ve znamení pokory,“ dodává Sedláček.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme