Podle některých odhadů vzroste nezaměstnanost v Česku nad 10 procent

Počet lidí bez práce v Česku roste, práci hledá téměř 550 tisíc lidí. Nezaměstnanost je nejvyšší od března 2011. Analytici varují, že toto číslo může ještě dále růst a nezaměstnanost se může přehoupnout i přes deset procent. Tento stav prý navíc může trvat ještě několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Tento jeden měsíc nebyla jen výjimka. Myslím si, že ty zprávy budou špatné ještě příští tři roky až pět let,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Problém je podle něj mnohem hlubší než jen to, že je zima a zaměstnání hledají lidé propuštění ze sezónních prací.

„Roky 2006, 2007 či 2008 byly roky, kdy ekonomika opravdu hodně rostla. Bylo hodně práce, míra nezaměstnanosti byla velmi malá. Pak přišel šok, v Americe spadly banky a hospodářství se zadrhlo,“ vysvětluje ekonom a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

„Po takovém šoku ekonomiky rostou většinou o polovinu pomaleji, než rostly dřív. A i míry nezaměstnanosti jsou třeba dvakrát vyšší než předtím. A trvá to třeba tři, pět, osm let. Podle mě teď prožíváme něco podobného.“

Podle Michla nejde o pokračování krize či nástup další, ale o novou realitu. „Až do roku 2008 mnoho firem všude ve světě jelo na dluh. To samé domácnosti a banky. A ve světě se teď všichni oddlužují. Nemaximalizují zisky, ale minimalizují dluh,“ tvrdí analytik.

Firmy staví méně továren, a proto třeba i o český export je menší zájem než dřív. „Firmy teď nenabírají nové lidi, ale vystačí si s dosavadním personálem, racionalizují výrobu a produktivitu práce,“ říká Michl.

Stěhování za prací teď příliš nepomůže

Odhaduje, že v příštích měsících se nezaměstnanost v Česku může přehoupnout i přes 10 procent. „Čekám, že žádný sektor v současnosti nebude houfně nabírat. Pojedou se stávajícím stavem. Firmy neplánují stavět nové továrny, proto nehledají zaměstnance,“ soudí.

Tento trend je navíc stejný v celé Evropě, a tak si Češi příliš nepomohou, ani pokud by se chtěli za prací stěhovat třeba v rámci Evropské unie. Michl má ale jinou radu:

„Je tady pořád kupa profesí, které se nikomu nechce dělat. Například instalatér. Kdo chce dělat, práci si najde. Jde jen o to, jestli tu práci opravdu dělat chce,“ uzavírá analytik.

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku (prosinec 2011 - prosinec 2012) | Foto: ČTK

Helena Šulcová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme