Podle NKÚ odpouští ministerstvo financí sankce těm, kdo neoprávněně čerpají dotace

90 procent sankcí vyměřených finančními úřady odpustilo ministerstvo financí těm, kteří v letech 2006 až 2009 neoprávněně čerpali dotace. Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) se tato skutečnost nelíbí a ministra Kalouska obviňuje z libovůle. Jak uvádějí Hospodářské noviny, viceprezident NKÚ Miloslav Kala řekl, že sankce jsou promíjeny bez jakéhokoliv odůvodnění. A do závěrečné zprávy z auditu napsal, že se jedná o neefektivní systém. Česká daňová správa s názorem NKÚ nesouhlasí. Tvrdí, že se ve většině případů jednalo o formální pochybení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Česká daňová správa kontroluje vztah mezi poskytovatelem a příjemcem v okamžiku, kdy se dohodnou. Příjemci je dotace poskytnuta na základě rozhodnutí nebo smlouvy. „Česká daňová správa kontroluje, zda jsou dodrženy podmínky, na kterých se dohodl poskytovatel s příjemcem, že za státní peníze něco udělá,“ dodává ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se ne vždy měří stejným metrem a ne vždy se dodržují podmínky. Kdyby se trvalo striktně na dodržení veškerých úředních požadavků, musela by se podle Jana Knížka vracet až jedna třetina dotací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dotace.mp3

„Striktně dodržet podmínky je zavádějící, protože vy máte ze zákona povinnost, tak jak se domluvíte s poskytovatelem, dodržet všechny zákonné termíny, například datum kolaudace. Mnohdy nejste jako příjemce sám termín kolaudace schopen ovlivnit, vstoupí do toho celá řada faktorů, i takzvané vyšší moci. Otázkou je, zda porušení kolaudace o jeden týden má znamenat vrácení mnohamilionové dotace.“

Podle Jana Knížka 90 procent dotací není tedy zneužito, ale vykazují formální chyby. NKÚ tvrdí, že při odpouštění sankcí neplatí žádná pravidla a rozhodnutí je jen na ministerstvu financí.

„My jsme byli nuceni sepsat na ministerstvu financí rozsáhlý a velmi podrobný ‚promíjecí manuál‘, který jsme odsouhlasili s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, a každý případ se snažíme zařadit do tohoto manuálu a přiřadit ho do podmínek, které jsou v manuálu popsány. Podle toho komise, která doporučuje jednotlivým aprobantům, kteří jsou nadáni schopností podepsat rozhodnutí, jak by měli příslušný spis vyřídit,“ vysvětluje Knížek.

Do případu může zasáhnout i ministr financí, který sám může o některých případech rozhodnout. Komise je jen poradní orgán, který doporučí, jak by se měl případ řešit.

Podle viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly je třeba do budoucna iniciovat změnu zákona:

„To jsme také představili minulý týden na kontrolním výboru, který přijal usnesení, že zákon bude novelizován.“

Michaela Vydrová, Zdeněk Strnad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme