Podle odborníků ČNB úrokové sazby teď měnit nebude

Americká centrální banka i nadále nabízí trhu půjčky s nulovou úrokovou sazbou. Jak navíc guvernéři na závěr dvoudenního měnového zasedání včera večer doplnili, ekonomiku tímto způsobem hodlají podporovat ještě relativně dlouho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

To trh očekával; co ho naopak překvapilo, byla nad očekávání dobrá předpověď dalšího vývoje amerického hospodářství a související útlum nákupů některých finančních nástrojů, s pomocí kterých FED pumpoval do ekonomiky peníze. Kroky FEDu sleduje i analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Skutečnost, že dolar v noci na dnešek vůči euru mírně posílil - i přesto ale zůstává blízko svého ročního minima - označil Vlk za stabilizaci v posledních dnech. Dolar momentálně další ztráty nenabírá a trhy budou potřebovat určitý čas na vstřebání informací z FEDu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Tomáš Vlk ve Světě o osmé Rádia Česko

Hlavní centrální banky ve světě podle jeho názoru nebudou měnit nastavení měnové politiky, a tak se dá očekávat po delší dobu stabilní nízká úroveň úrokových sazeb. V dalších nástrojích, jako je nákup aktiv, se zřejmě budou banky lišit.

Od České národní banky experti nečekají po řadu měsíců žádné razantní kroky v oblasti úrokových sazeb. Zvýšení by mělo přijít zhruba v druhé polovině příštího roku. Vlk také připomněl, že problémy se schodkem připravovaného rozpočtu se dají očekávat i příští a přespříští rok a budou postupně gradovat.

Podle Vlkova odhadu dnes ČNB úrokové sazby nemění. Rizika pro inflaci jsou zhruba vyrovnaná a není zde žádný faktor, který by centrální banku nutil se sazbami hýbat.

Krátkodobě by koruna měla ustoupit na hladinu kolem 25,50. Pokud přijde další vlna optimismu na světových trzích, zřejmě by koruna reagovala pozitivně, ale do konce roku by Tomáš Vlk viděl korunu spíše slabší.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme