Podle průzkumu se situace na trhu práce ve 3. čtvrtletí příliš nezmění

Čeští zaměstnavatelé nehodlají měnit počty zaměstnanců. Trh práce ovšem čeká ve třetím čtvrtletí letošního roku stagnace. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 750 firmami udělala společnost Manpower Česká republika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubický úřad práce

Pardubický úřad práce | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

„Dívali jsme se na to, jak budou zaměstnavatelé v dalším čtvrtletí nabírat nebo propouštět zaměstnance. Zjistili jsme, že situace na trhu práce je spíše taková opatrná až vyčkávací. Čistý index trhu práce, který nám vyšel pro třetí čtvrtletí, je +1. Takže mírný optimismus. Uvidíme, jak to bude,“ říká Jaroslava Rezlerová, ředitelka Manpower ČR.

Ve třetím čtvrtletí bude podle průzkumu přibírat zejména sektor stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu na trhu práce ve 3. čtvrtletí mluvila na Rádiu Česko Jaroslava Rezlerová, ředitelka Manpower ČR

„Je zřejmé, že je to nesené sezonou, která již nyní běží a ve třetím čtvrtletí bude pokračovat. Zajímavě vypadá i pozitivní výhled v dopravě, logistice a skladování. To lze vykládat různě, například tím, že výrobní aktivity ve třetím kvartálu nemusejí tak klesat,“ pokračuje Rezlerová.

Hlavním důvodem předpokládané stagnace trhu práce je přetrvávající ekonomická nejistota doma i v zahraničí.

„Zaměstnavatelé jsou velmi opatrní. Od dob krize si velmi pečlivě vybírají zaměstnance a zvažují, zda přibírat, či ne. Ale když to srovnám s našimi výsledky pro první dvě čtvrtletí roku, tak jsme v pozitivnější náladě, protože minulé indexy trhu práce byly -3 a -4. Brala bych to tedy jako zlepšení. Řekla bych, že je to celkově o náladě. Stagnace je i o tom, že je na trhu stále velký počet vhodných kvalifikací, že zaměstnavatelé nemohou obsadit volná místa, že pořád přetrvává takzvaný paradox trhu práce. Ten znamená, že existuje rozpor mezi nabídkou volných míst s potřebnými kvalifikacemi a mezi existujícími kvalifikacemi kandidátů na trhu. To má určitě také vliv,“ uvádí Rezlerová.

Zvyšování nebo změna kvalifikace je podle Rezlerové stále více nutností. Ekonomika se rychle mění, technologie rostou, a požadavky na kvalifikaci se mění mnohem rychleji, než se mění systém vzdělávání. Zaměstnanci dnes proto musejí počítat s tím, že během života několikrát změní svoji kvalifikaci.

pir, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme