Podle rakouské vlády mohou za snížení ratingu Maďarsko a Itálie

Agentura Standard & Poor’s snížila rating několika zemím eurozóny, včetně sousedního Slovenska a Rakouska. Podle rakouské vlády nebylo udržení nejvyššího ratingu v jejích vlastních rukách a za snížení rakouské známky můžou dva sousedi Rakouska - Maďarsko a Itálie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouské banky mají velkou část kapitálu v Maďarsku

Rakouské banky mají velkou část kapitálu v Maďarsku | Zdroj: Reuters

Rakouské banky totiž mají velkou část kapitálu v Maďarsku, a Itálie je zase druhým největším obchodním partnerem Rakouska. A protože Maďarsko a Itálie jsou na tom hospodářsky špatně, jejich provázanost s Rakouskem stála Vídeň nejvyšší ratingovou známku.

Slovensko si svůj rating Standard & Poor’s neudrželo ani přes to, že slovenský parlament nedávno schválil takzvanou dluhovou brzdu, ústavní zákon, který určuje maximální hranici veřejného dluhu. Zákon, který měl uklidnit právě zahraniční finanční instituce a ukázat Slovensko jako spolehlivý stát, kterému se vyplatí půjčovat peníze.

Rakousko přišlo o nejvyšší hodnocení. Z AAA kleslo na AA. Slovensko se z hodnocení A+ posunulo na A. Horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme