Podle skupiny Barclays by měla ČNB zasáhnout proti silné koruně

Česká republika je v nejdelší ekonomické recesi ve svých dějinách. Hrubý domácí produkt klesá už pátým měsícem v řadě a zvyšuje tím tlak na intervenci České národní banky. K rozhodným krokům vyzvala podle serveru Patria centrální banku i skupina Barclays. Podle jejích analytiků je čas zasáhnout proti silné koruně a nastartovat tak opět ekonomický růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer si myslí, že po vyčerpání ostatních stimulů, například snižování úrokových sazeb, může oslabení koruny českou ekonomiku povzbudit, vidí ale dvě omezení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl bývalý viceguvernér ČNB a současný ředitel konsultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer

„První je uvědomit si, co je vlastně důvodem toho, že naše ekonomika je už pět čtvrtletí v recesi. Která je velmi překvapivá, protože okolním ekonomikám se daří," vysvětlil ve Světě o osmé na Rádiu Česko.

„Druhá věc je uvědomit si, co by udělalo oslabení kurzu v situaci, když je koruna poslední dva roky překvapivě stabilní, a podle názoru většiny analytiků dnešní úroveň určitě neindikuje, že by byla příliš silná,“ dodal.

Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera není zřejmě v následujících dnech a týdnech intervence banky na pořadu dne. Těžko ale říct, jak bude ekonomika během dalších měsíců vypadat, upozorňuje Niedermayer.

Česká národní banka nástroj intervence nepoužila od roku 2001.

Martina Mašková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme