Podle společnosti DTZ patří kanceláře v Praze k nejbezpečnějším investicím

Vlastníci kancelářských prostor v centru Prahy se nemusejí bát případné druhé vlny recese. Vyplývá to alespoň z výzkumu konzultační společnosti DTZ. Podle něj jsou totiž pražské kanceláře společně s těmi londýnskými nejbezpečnějšími evropskými investicemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kancelář

kancelář | Foto: ČRo Plzeň

Výnosy z pražských kanceláří by v případě negativního růstu hrubého domácího produktu byly až o 4 % vyšší než případný evropský průměr.

Sektoru investic do podnikatelských nemovitostí se podle investičního konzultanta společnosti Jones Lang LaSalle Dušana Šťastníka daří nejen v porovnání s předchozími lety, ale zejména s okolními zeměmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční konzultant společnosti Jones Lang LaSalle Dušan Šťastník komentuje tuzemský realitní trh

„Pokud se budeme bavit v objemech realizovaných investic, což je asi nejlepší měřítko, jak jednotlivé roky nebo země porovnávat, tak dneska jsme někde okolo jedné a tři čtvrtě miliardy eur realizovaných obchodů v komerčních nemovitostech, což je druhý nejaktivnější rok po roce 2007, což byl jak známo samotný vrchol našeho malého realitního trhu,“ říká.

Za zajímavost pak považuje především to, že celkový objem realizovaný v roce 2011 je vyšší než v Polsku, které má mnohem větší realitní trh. Polsko přitom bylo jedinou zemí v Evropské unii, která si udržela ekonomický růst.

Skutečnost, že se u nás obchodovalo s nemovitostmi více než v Polsku sice může být podle Šťastníka jen anomálií, která se do konce roku v statistikách ještě poupraví, i tak je to ale pro Česko dobře:

„To, že dokážeme konkurovat i tak obrovskému trhu, jako je Polsko, je velice dobrým signálem a vypovídá to o tom, že Česká republika a náš realitní trh je atraktivní pro velké zahraniční investory.“

Kancelářský sektor je prý v nemovitostech stěžejní, letos se ale podle Šťastníka obchodovalo nejvíce v oblasti maloobchodních center.

„Bude strašně záležet, jak se celá situace vyvine. Bude tam proti sobě působit spousta protichůdných sil a bude záležet na tom, které z nich budou silnější,“ netroufá si Šťastník odhadnout, jak zasáhne český realitní trh krize eurozóny.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme