Podle studie eurozóně rozpad nehrozí

Pravděpodobnost, že by se eurozóna v krátko a nebo střednědobém horizontu rozpadla, je malá. Vyplývá to z nejnovější studie agentury Fitch, která chválí reakci měnové unie na vzniklou dluhovou krizi. Shoduje se tak s guvernérem Evropské centrální banky Trichetem. Ten ve svém včerejším vystoupení v Evropském parlamentu nicméně uvedl, že je nyní třeba zpřísnit režim eurozóny, což by mohlo znamenat i přepsání její ustavující listiny. Jen tak podle něj bude možné zabránit opakování současné krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Britský list Telegraph včera citoval nejmenovaného člena evropského vyjednávacího týmu. Podle něj je jisté, že současná dluhová krize eurozónu zásadně změní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současném stavu eurozóny mluvil na Rádiu Česko ředitel konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer

„Nevíme ale přesně, jak moc krize eurozónu změní. Soutěží mezi sebou dva přístupy. Jeden prezentují zejména němečtí ekonomové a říká, že pravidla jsou v pořádku, jen je jednotlivé státy musí začít dodržovat. Většinový pohled na věc říká, že je potřeba přijít s nějakými novějšími a striktnějšími pravidly,“ říká ředitel konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer a dodává:

„To ale neznamená, že ti, kteří tento názor proklamují, se dokážou na nových pravidlech shodnout.“

Změny uvnitř unie včera navrhnul i guvernér Trichet. Mluvil třeba o tom, že by státy, které porušují rozpočtová pravidla, měly dočasně přijít o svá práva.

„Je to jeden z velmi rozumných nápadů, který už se zmiňuje delší dobu. Nicméně je otázkou, zda tento princip bude dostatečný. Vidíme to například v České republice, kde krátkodobá domácí politika jednoznačně dominuje nad dlouhodobou zodpovědností, ať už českou či evropskou. Takže riziko, že státy si zvyknou na občasné odebrání možnosti hlasovat, je velké. Za vyhrané volby to vládám stojí,“ konstatuje Niedermayer.

Dalším nápadem Tricheta je nezávislá organizace, která by kontrolovala státní rozpočty.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme