Podle studie se musí v celé EU zvýšit hranice věku odchodu do důchodu

Nejdéle si v Evropě užijí důchodu Francouzi. Češi ale nemohou doufat, že by se jim přiblížili. Věk odchodu do důchodu se totiž bude muset ve všech evropských státech prodlužovat. Z prognózy demografického vývoje Evropy neúprosně vyplývá, že dobře už bylo, a je načase změnit penzijní systémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Velkou demografickou studii v celé Evropě zpracovala pojišťovna Allianz. Zkoumala mimo jiné délku života, kterou lidé stráví v důchodu v jednotlivých zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognózu demografického vývoje Evropy přiblížila v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

V průmyslově vyspělých zemích je to u mužů v průměru 20 let. Jsou ale samozřejmě rozdíly. Ve Francii si důchodci užívají penze v průměru 24 roky, naopak Švýcaři jen 16 let a devět měsíců.

Němečtí důchodci jsou ve středu pomyslného žebříčku - užívají si penze v průměru 19 let a devět měsíců. V České republice si dvaceti let v penzi užijí jen ženy. Muži totiž stráví v důchodu v průměru jen 15 let. Záleží to samozřejmě na průměrném věku dožití a na věku odchodu do důchodu v té které zemi.

V České republice i po odchodu do důchodu pracuje stále asi třetina obyvatel ve věku 60 až 65 let. Jsme tak jednou ze zemí spíše s nižším podílem. Naopak ve Švédsku, kde je paradoxně jeden z nejstabilnějších důchodových systémů, v tomto věku pracuje 63 procent občanů, ve Švýcarsku 57 procent a v Německu téměř 40 procent.

Zlom: z pracovního trhu vloni poprvé odešlo víc lidí, než přišlo

Pro evropský pracovní trh jsou rozhodující dvě věkové skupiny. První jsou mladí mezi 15 až 20 lety, kterých je zhruba 28 milionů a 600 tisíc a přibližně dvě třetiny z nich nastupují v tomto věku po ukončení školy do práce.

Druhou rozhodující skupinou jsou občané mezi 60 až 65. lety, kteří v tomto rozmezí odcházejí do důchodu a kterých je 28 milionů a 800 tisíc.

Loni poprvé došlo v Evropské unii k velkému demografickému přelomu, který je vážným varováním pro změny penzijních systémů. Poprvé v historii byl počet občanů, kteří dosáhli věku k odchodu do důchodu, vyšší - konkrétně o 220 tisíc - než těch, kteří přišli na pracovní trh po opuštění škol.

Stárnutí společnosti má a bude mít nesmírný vliv na státní finance. V polovině století už bude podle studie Evropská unie vynakládat 30 procent ročního hrubého domácího produktu na důchody a na zdravotní nebo sociální péči pro seniory.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme