Podle Světové banky čínská ekonomika zpomalí až o polovinu

Čínská ekonomika se dostává do kritického bodu. Do roku 2030 poroste jen polovičním tempem. Uvádí to studie Světové banky a expertů vlády ČLR. V uplynulých třiceti letech rostla čínská ekonomika v průměru zhruba o 10 procent, v příštích letech ale zpomalí na pět až šest procent. Světová banka proto Pekingu doporučuje, aby neodkládal hospodářské reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrakodrapy v Šanghaji

Mrakodrapy v Šanghaji | Zdroj: Reuters

Současný model ekonomického růstu země je neudržitelný, prohlásil prezident Světové banky Robert Zoellick.

Podle Světové banky musí Peking snížit dominantní postavení státních firem a podpořit volný trh, v opačném případě si Čína neudrží stabilní růst a hrozí jí i krize.

„Na jedné straně poskytuje státní ochrana vybraným firmám klidné prostředí k tomu, aby vyrostly do zcela globálních gigantů. Na straně druhé jsou takovéto firmy dlouhodobě méně efektivní než firmy v soukromých rukou. Dlouhodobě se dá souhlasit s tím, že je to problém a brzda dalšího rozvoje čínské ekonomiky,“ říká David Marek z Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Rádiu Česko mluvil David Marek z Patria Finance

Čínští soukromí podnikatelé vytvářejí většinu pracovních míst i HDP. „Čína si dříve než střední a východní Evropa uvědomila hrozbu tržně plánované ekonomiky a začala pouštět čím dál tím více soukromého kapitálu a soukromého podnikání do vlastní ekonomiky. Nejdříve se to začalo projevovat v zemědělském sektoru a následně se to začalo rozšiřovat i do dalších sektorů ekonomiky,“ uvádí Marek a pokračuje:

„Je to prvek, který umožňuje určitou pružnost čínské ekonomice, tedy schopnost reagovat včas na různé trendy ve světové ekonomice. Zároveň je to záležitost poměrně drsného kapitalismu, který v Číně je a který si v Evropě asi ani nedokážeme představit.“

„Je to i o tom, že čínská vláda ponechala část ekonomiky napospas svému osudu v dobrém i špatném. Nemusí se tudíž tolik starat ani o sociální systémy, které tolik zatěžují západní ekonomiky,“ dodává David Marek.

Studii o výhledu ekonomiky nejlidnatější země světa podpořili i budoucí prezident Si Ťin-pching i příští premiér Li Kche-čchiang, podle pozorovatelů však tato zpráva vyvolá odpor mezi ostatními čínskými představiteli.

Hospodářství země je totiž dlouhodobě zcela ovládáno státními firmami včetně bank a regulátoři je chrání před zahraniční i domácí konkurencí.

Robert Mikoláš, Markéta Bartošová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme