Podle zátěžových testů ČNB odolá bankovní sektor i tříleté krizi

Banky na území České republiky se opírají o silný kapitál, jsou ziskové a likvidní. Bankovní sektor je stabilní a je dostatečně odolný, aby případně ustál i tříletou krizi. Vyplývá to ze zátěžových testů, které dělala Česká národní banka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Davida Marka je hlavním důvodem odolnosti tuzemských bank to, že jsou silně kapitalizované.

„Myslí se tím to, že mají obrovský objem kapitálu vzhledem k aktivitám, které podnikají. Konkrétně ekonomové mluví o regulatorním kapitálu. Ten je u nás stanoven na 8 procent. Aktuální výsledek je takový, že tento ukazatel dosahuje 15 procent. To znamená prakticky dvojnásobné úrovně, než je požadováno Českou národní bankou,“ uvádí Marek.

Dále připomíná, že dobře dopadly už předcházející zátěžové testy a spolehlivost bankovního sektoru v České republice je dlouhodobá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Rádiu Česko mluvil Jan Frait, ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB

„České banky by měly být schopné zvládnout jak základní předpokládaný scénář vývoje ekonomiky, tak i případné simulované výrazné zhoršení situace pro jejich podnikání. Ve všech případech by se měl v průměru udržet kapitál bank na dostatečně silné úrovni na to, aby byly banky stále odolné a schopné přežít,“ dodává Marek.

Konzervativní české banky

Situace navozená v zátěžových testech je podle Jana Fraita, ředitele samostatného odboru finanční stability ČNB, nepravděpodobná, ale možná.

„Tento scénář je poměrně málo pravděpodobný, nicméně je představitelný. Předpokládá, že by v dalších dvou letech česká ekonomika prošla velmi hlubokou recesí, kdy by hrubý domácí produkt, nebo obecně ekonomická aktivita klesla ještě více než klesla za finanční krize v roce 2009. Hospodářský růst by se místy pohyboval až kolem mínus pěti procent. Což je skutečně extrémní, ale je to představitelné,“ uvádí Jan Frait.

„Samozřejmě by se zhoršily i další věci. Viděli bychom výrazné znehodnocení koruny, výrazně by vzrostly úrokové sazby, které platí vláda ze svého dluhu a koneckonců i které platí domácnosti nebo podniky ze svých úvěrů,“ říká Frait.

Silné stránky českých bank jsou podle Fraita tři. Je to konzervativní obchodní model, kdy se banky soustředí na tradiční obchody. Sbírají depozita a poskytují úvěry domácnostem, podnikům a částečně vládě. Neprovádějí žádné výrazně spekulativní tahy na finančních trzích.

„Další silnou stránkou je schopnost sebrat velkou část depozit a financovat své úvěry primárně z těchto depozit. A třetí stránkou je velký rozsah rezerv ve formě opravných položek oproti úvěrům v selhání. A právě velké rezervy banky drží i ve velkých zátěžích v podstatě nad vodou,“ podotýká Frait.

Zátěžové testy bankovního sektoru (2008 - 2011)

Jitka Hanžlová, Dana Votýpková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme