Podmínky pomoci bankrotujícím zemím budou velmi striktní, říká Radičová

Soukromí věřitelé se budou podílet na budoucím permanentním stabilizačním mechanismu eurozóny. Vyplývá to z návrhu jeho fungování, o kterém jednají šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky na schůzce v Bruselu. Mechanismus bude připravený pro případ, že by se další země jako Řecko a Irsko dostaly do finančních problémů. Už dnes má Unie pro tyto případy záchrannou síť. Ta ale v roce 2013 přestane existovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Nový stálý záchranný mechanismus má zabránit hazardnímu chování států platících eurem. Podmínky, za kterých dostane bankrotující stát pomoc, budou ale podle slovenské premiérky Ivety Radičové velmi striktní. Citelnou část zodpovědnosti za dluhy krachující země ponesou ti, kteří do její ekonomiky investovali peníze.

„Nejdříve půjde o zodpovědnost vůči MMF, následně k mechanismu a až potom k věřitelům, kteří se vlastně dostávají na řadu úplně na závěr,“ vysvětlila Radičová.

Záchrana nezodpovědných států by se tedy neměla jako dosud hradit z peněz evropských daňových poplatníků.

K zavedení stálého stabilizačního mechanismu v eurozóně bude potřebná drobná změna Lisabonské smlouvy, kterou musejí státníci během summitu dojednat.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme