Podmínky příspěvku na penzijní připojištění se od roku 2013 zpřísní

Téměř 2 miliony lidí budou muset od příštího roku odkládat na důchod více než dnes, jinak přijdou o státní příspěvek. Od ledna se totiž zvýší dolní hranice měsíční úložky, od které stát na penzijní připojištění přispívá. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Zatímco letos stačí ukládat stokorunu, příští rok to bude třikrát tolik. Zvýšit si vklad přitom budou muset i lidé, kteří dnes spoří pětistovku měsíčně a chtějí si udržet dosavadní výši státního příspěvku 150 korun.

„Dnes je v systému penzijního připojištění asi 4 a půl milionu účastníků. Průměrná úspora se pohybuje v řádu 500 korun měsíčně a to je stále s ohledem na budoucnost velmi málo. Proto motivujeme všechny účastníky, aby tuto měsíční částku zvýšili,“ říká náměstek ministra financí Radek Urban.

Na novince mohou podle něho vydělat ti, kteří si na důchod odloží měsíčně tisícikorunu: „Nad tisíc korun měsíčního příspěvku už je to zastropováno, takže stále bude stát přidávat každému 230 korun.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na změny v podmínkách penzijního připojištění upozorňuje příspěvek Martina Drtiny

Vedle státního příspěvku zůstává u penzijní připojištění zachované i daňové zvýhodnění. Pro optimalizaci daně z příjmů je nyní potřeba penzijnímu fondu poslat 18 tisíc korun za rok, od ledna to bude 24 tisíc.

O nutnosti zvednout si měsíční úložku budou své klienty informovat v únoru samy penzijní fondy. Změnu pak bude nutné fondům potvrdit nejpozději v listopadu, kdy je také poslední možnost přihlásit se k penzijnímu připojištění podle současných pravidel.

Ta například zaručují, že klienti nemohou o své příspěvky přijít, nebo že si mohou po 15 letech spoření vybrat polovinu částky jako výsluhovou penzi.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme