Podmínky pro prodej pohonných hmot se zatím zpřísňovat nebudou

Schválení zákona, který má omezit prodej nekvalitních pohonných hmot na čerpacích stanicích, se komplikuje. Senátoři totiž předlohu požadují radikálně přepsat, a proto ji vrátili poslancům. Požadavků ze Senátu na to, jak návrh zákona změnit, je přitom tolik, že ani sám ministr průmyslu a obchodu Milan Urban prý netuší, co by nakonec mělo platit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

To už jsem dlouho nezažil, stěžuje si ministr Urban. "Považuji za absolutně nešťastné, aby v průběhu projednávání tohoto zákona v Senátu se předložilo 56 pozměňovacích návrhů, které zřejmě přepisují celý ten zákon do úplně jiné podoby."

Zajištění prodeje kvalitního benzinu a nafty je podle ministra ohroženo. "Aby nemohlo docházet k pančování a poškozování pohonných hmot přimícháváním nějakých cizích látek."

Místopředseda senátního hospodářského výboru, lidovec Josef Vaculík ale kroutí hlavou. "Naše pozměňovací návrhy absolutně nemají vliv na kontrolu kvality nebo na sledování či evidenci čerpání pohonných hmot, jejich prodeje a podobně. Pan ministr bohužel nepochopil ty změny, které jsme přijali."

Senátoři třeba vyšli vstříc zemědělcům, kteří často tankují přímo v terénu, a to i přesto, že řada odborníků to nepovažuje za příliš bezpečné. Konečné slovo je teď na poslancích. Podle statistik zatím až 10 procent pohonných hmot v Česku nevyhovuje normám.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme