Podmínky půjčky Irsku mají být známé do konce listopadu

Irsko dostane pomoc z fondů Evropské unie i od mezinárodního měnového fondu. Za jakých podmínek a kolik miliard eur to bude, o tom nyní jedná mise evropských i světových finančních instucí v Dublinu. Výsledek bude známý asi do týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Irsko v neděli požádalo Evropskou unii o aktivování záchranného mechanismu, protože se těžko vypořádává s řešením problémů svých bank. Ministři financí zemí euroskupiny mu pomoc přislíbili.

Přehrát

00:00 / 00:00

S podrobnosti o záchranném plánu pro Irsko se ve Světě o druhé přihlásil zpravodaj ČRo Pavel Novák

Konkrétní podmínky, za kterých Irsko dostane půjčku z Evropského záchranného mechanismu, dojednává právě teď v Dublinu společná mise Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

To potrvá podle mluvčího eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Amadea Altafaje několik dnů. Pak má program pomoci schválit irský kabinet. Souhlasit s ním musejí ministři financí členských zemí eurozóny a pak i celé Unie. To by mohlo být do konce listopadu.

Tehdy by měla být známá i suma, kolik eurozóna, měnový fond a Evropská komise společně Irsku půjčí. Lucemburský premiér a šéf státní pokladny Jean-Claude Juncker uvedl, že Irsko by mohlo první část půjčky dostat už v lednu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj v Irsku sleduje redaktor Ondřej Bouda

Konkrétní částku Juncker neupřesnil, podle odhadů by se ale celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur.

Zdrojů, odkud peníze přijdou, je několik. Část peněz přiteče z Mezinárodního měnového fondu, který má mechanismy na záchranu ohrožených států. Další část pošle Evropská unie. Pomoc půjde z nového stabilizačního fondu, který si eurozóna vytvořila po řecké krizi, ale část bude i z dalšího záchranného mechanismu, který je určen pro celou unii. V tomto fondu je celkem 60 miliard eur.

Pomoci Irsku se rozhodly i některé země mimo eurozónu. Mluví se například o osmi miliardách eur, které bilaterálně poskytnou Britové, přidat vlastní půjčkou se chce také Švédsko.

Všichni doufají, že pokud bude pomoc Irsku dobře načasovaná a bude mít tu správnou podobu, tak by mohlo podařit vyléčit vleklou chorobu, kterou se Evropa sice nakazila z Ameriky a teď už skoro rok nekontrolovaně řádí.

V ohrožení jsou totiž například i Portugalsko a Španělsko. Ale čím dál se bude krize šířit, tím víc na ní budou náchylné i větší ekonomiky. Proto chtějí tolik pomoc Britové, protože jejich banky, už zachráněné britským daňovým poplatníkem, mají nemalé investice v irských bankách.

Finanční trhy dohodu vítají

Finanční trhy přivítaly dohodu Evropské unie na pomoci Irsku růstem akcií a poklesem úroků z vládních dluhopisů. Euro zároveň posílilo vůči dolaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci trhů hovořil na dohodu o pomoci Irsku hovořil ve Světě o druhé investiční bankéř Ondřej Jonáš


Okamžitý dopad je tedy pozitivní, přesně jak si politici přáli. Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše však jde zřejmě o krátkodobý efekt.

„Reakce byla velice mírná a není to odpověď na obavy, které investory trápí. Instituční struktura Evropské unie je stále velkým otazníkem, řeší se individuální problémy záplatami a myslím, že trh si bude dál dělat starosti. Tato reakce byla spíš takové zívnutí, nic víc,“ míní Jonáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Luďek Niedermayer v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„To, co je třeba udělat, je snížit chuť po riziku u irských bank, které se vrhly do velice riskantního podnikání, ale způsobem, který zachová bankovnictví v Irsku na rozumné úrovni,“ podotkl bankéř.

Podle Luďka Niedermayera, analytika společnosti Deloitte a bývalého viceguvernéra České národní banky, hrála při rozhodnutí o pomoci Irsku i obava, že by se rostoucí nedůvěra trhů mohla rozšířit i na další země eurozóny, jejichž ekonomiky nevypadají nejlépe.

„Zřejmě se šéfové eurozóny rozhodli, že když takhle budou demonstrovat odhodlanost problémy rychle řešit, že by se riziko nákazy mohlo snížit, a to by mohla být pravda,“ domnívá se Niedermayer.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme