Podmínky zákona o veřejných zakázkách se zmírní, souhlasila vláda

Přísnější zákon o veřejných zakázkách platí sice teprve rok, ale už se bude zase měnit. Vláda dnes rozhodla o jeho zmírnění. Třeba od příštího roku měly podle původního záměru klesnout limity nutné pro vypsání tendru u stavebních zakázek na jeden milion korun. Ministři ale rozhodli, že i nadále ponechají současnou třímilionovou hranici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky | Foto: Veronika Jarková

Pokud by hranice spadla na milion korun, v praxi by to znamenalo zhruba 10 tisíc nových veřejných zakázek ročně.

Proti tomu protestovali zejména starostové měst a obcí. „Alespoň, že to zůstalo od těch tří milionů a nekleslo to na jeden milion, protože si myslím, že by s tím byla neskutečná práce,“ říká starostka Chvaletic na Pardubicku Blanka Zaklová.

To ale není jediná změna. Až dosud platilo, že pokud přijde jedna nabídka, tendr se musí zrušit. To ale podle ministra pro místní rozvoj a také starosty Kyjova Františka Lukla bylo velmi problematické zvlášť pro malé obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o změně podmínek zákona o veřejných zakázkách připravil Petr Sehnoutka

„My to napravujeme tím, že tato lhůta se zopakuje, nicméně pokud i po tomto druhém řízení zbude jedna zakázka, tak je možné s takovým uchazečem uzavřít smlouvu,“ uvedl.

Protikorupční organizace ale upozorňují, že ne všechny změny jsou pozitivní. Tato novela zákona ruší například povinnost elektronických aukcí pro určité druhy zboží.

„Ukazuje se, že to sice využívá řada zadavatelů, ale pořád je to marginální procento. Myslím si, že tím ustupujeme od jedné z moderních cest, které můžou vést k tomu, že ušetříme peníze, transparentně zadáváme a nakupujeme,“ tvrdí David Ondráčka z Transparency International.

Ministerstvo pro místní rozvoj za více než rok nestihlo připravit ani podmínky pro kontrolory velkých zakázek. Tyto takzvané osoby se zvláštní způsobilostí měly začít fungovat od příštího roku, ale novela je ruší.

„Hlavně, aby se dívali na velké zakázky. Na nadlimitní zakázky každého veřejného zadavatele. Můžou zabránit tomu, aby se schvalovaly zbytečné nebo předražené zakázky, nebo zakázky se špatnými hodnotícími kritérii nebo podmínkami soutěže, a mohlo se tak zabránit řadě excesů,“ upozorňuje Martin Kameník z občanského sdružení Oživení.

Vláda odmítla náhrady pro klienty zkrachovalé Union banky. Návrh i tak posoudí sněmovna

Číst článek

Ministr Lukl to ale za tak velký problém nepovažuje. „Nám se to zdá spíše probyrokratické, s obrovskými náklady a z hlediska času takřka nerealizovatelné.“

Tato novela je už dvacátou změnou zákona o veřejných zakázkách. Není ale poslední. Od září se na ministerstvu pustí do další změny, která by měla reagovat na evropské směrnice pro veřejné zakázky.

Petr Sehnoutka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme